Барселона направи огромна крачка към полуфиналите за Купата на Краля. Носителите на трофея победиха с 2:1 миналогодишния финалист Атлетик Билбао на неговия "Сан Мамес" и уверено крачат към предпоследния етап. 

Наставникът Луис Енрике не можа да използва двама от тримата си основни нападатели - Луис Суарес заради наказание и Лео Меси заради дребна контузия - но въпреки това тимът му вкара два гола преди почивката чрез Мунир ел Хадади и Неймар. 

Всичко щеше да е далеч по-лесно за реванша другата седмица, ако все пак каталунците не бяха допуснали едно попадение на баските, дело на Ариц Адурис в предпоследната минута, но то едва ли ще се окаже решаващо за ответния сблъсък. 

Домакините определено започнаха по-активно, но шансовете, открили се пред Микел Сусаета и Иняки Уилямс не се увенчаха с успех. Постепенно Барса изравни играта и въпреки пропуските на Дани Алвеш и Неймар, каталунците стигнаха рано до преднина. 

Това се случи в 18-та минута, когато при една бърза контра Иван Ракитич намери с перфектно центриране от десния фланг връхлитащия Мунир ел Хадади и младокът прониза стража на баските за 1:0. 

Малко след това Барса изкова комфортната си преднина, която може да се окаже решаваща за ответния сблъсък. В 25-та минута невероятна грешка на Аймерик Лапорт в защитата и слабо връщане към вратаря позволи на Неймар да се озове сам срещу него, да го преодолее и да отбележи за 2:0. 

В края на полувремето домакините претендираха за дузпа за нарушение на Хавиер Масчерано срещу Ариц Адурис, но реферът си замълча. Хави Ерасо можеше да намали точно преди почивката, но пропиля този шанс. 

Втората част не предложи много голови положения, но пък за сметка на това имаше доста емоции. Атаките на Атлетик се разбиваха в защитата на Барса, но все пак баските стигнаха до едно попадение, което донякъде им запази шансовете. 

То дойде в 89-та минута, когато ветеранът Адурис прати топката под гредата при една добавка и оформи крайното 1:2. Реваншът на "Камп Ноу" е следващата седмица, като каталунците определено са фаворити, още повече, че през уикенда съсипаха този съперник с 6:0 именно на своя стадион.