Барселона се отказа от намерението си да построи нов стадион с по-голяма вместимост, съобщи "La Vanguardia". Ръководството на испанския клуб е решило, е да се инвестират един милиард и двеста милиона евро в нов стадион е твърде рисковано.

Затова е предпочетен вариантът да се направи реконструкция на "Ноу Камп". Това ще излезе два пъти по-евтино, отколкото нов стадион.

Управителният съвет на Барселона се събира в понеделник и трябва да вземе това решение на своето заседание.

Според информацията на изданието, ръководството на Барселона отново ще се обърне към архитекта Норман Фостър, който през 2007 година вече направи проект за реконструирането на „Камп Ноу“. Проектът на Фостър ще излезе много по-евтино на каталунския клуб.

Според плановете, вместимостта на "Ноу Камп" ще нарасне от 99 на 105 хиляди зрители. В проекта на Фостър се включва изграждането на нова зала, която ще бъде с капацитет от 12 хиляди седящи места и ВИП зона от 2000 места. Към „Камп Ноу“ отделно ще бъдат направени още 6000 паркоместа. Отличителната особеност на стадиона ще бъде неговата форма във вид на „котел”, по подобие на клубната емблема. В дизайна ще бъдат използвани и някои елементи от каталунската култура.

Не е изключено от Барселона да потърсят мнението и на други архитекти, които ще предложат своите решения за реконструкцията на стадиона.

„Никога няма да пристъпим към проект, който застрашава икономическата стабилност на клуба и преди всичко нашия спортен проект“, коментира говорителят на Барселона Тони Фрейша.

Действащият стадион на каталунския гранд е открит на 24 септември 1957 г.