Осмият кръг в испанската Ла Лига отново ще ни обгърне в своята магия. Кризисната ситуация при Барселона и Реал Мадрид изненада мнозина, от които могат да се възползват останалите тимове с високи амбиции. 

Ето какво можем да очакваме от осмия кръг в Ла Лига:

Жирона - Ейбар

Първият мач от съботната програма в испанската Ла Лига противопоставя два отбора от долната половина на таблицата. Съдбата се усмихна на Жирона срещу областния съперник Барселона, като тимът от „Монтивили“ успя да спечели горда точка при 2:2 с шампиона на „Камп Ноу“. Но инерцията обаче не бе подета, като тимът взе само точка от последните си две срещи в Лигата.

Ейбар от своя страна се е закотвил злокобно в долната половина с едва 7 т. от 7 мача, в които са регистрирани цели четири поражения. Изглежда след три поредни сезона в най-високото ниво на испанския елит отборът с най-малък стадион в шампионата ще се бори със зъби и нокти за своето оцеляване. 
Очаква се Еусебио Сакристан да заложи на четирима в отбрана в двубоя. Тройката в нападение ще бъде съставена от Порту, Борха Гарсес и намиращия се в чудесна форма Кристиан Стуани. Под въпрос за домакините е единствено колумбийският защитник Йохан Мохика, който имат проблем с контузия.

За Ейбар аут са Гонзало Ескаланте и Педро Леон, като се очаква нападателят Марк Кордона да е готов за сблъсъка. Иван Рамис и Анайтс Арбия ще бъдат в сърцето на халфовата линия. В схема 4-4-2 по крилата ще действат Фабиан Ореяна и Пабло Де Блазис, докато Пабло Ервиас и Пере Мила ще останат на пейката. 

Статистиката показва, че Ейбар спечели последните две срещи между двата тима с 4:1 през миналия сезон. 

Срещата между Жирона и Ейбар е в събота, 6 октомври, от 14:00 часа, като нея ще можете да проследите по Max Sport 1.

Алавес - Реал Мадрид

Европейският клубен шампион Реал Мадрид се намира в най-тежката си голова криза от над 10 години насам. Възпитаниците на Жулен Лопетеги не са вкарвали попадение вече 5 часа и 19 минути във всички надпревари, което доведе до загубата от Севиля (0:3) и равенството с Атлетико Мадрид (0:0) в Ла Лига, както и поражението от ЦСКА Москва (0:1) в Шампионска лига.
Поради налегналата и прекия конкурент за титлата – Барселона, криза, мадридчани не изостанаха от първото място. Реал и Барса са с по 14 т. на върха на таблицата, което предвещава сериозен драматизъм в следащите им мачове. 

Сега „кралския клуб“ гостува на „Мендисороса“ на Алавес, воден от креативния мениджър Абелардо Антуня, в опит да се върне на пътя на победите. Баските записаха поражение в предишния кръг от Леванте (1:2), но преди това в пет поредни сблъсъка тимът не познаваше поражението след три успеха и две равенства.

За домакините Рубен Дуарте се завърне след травма и ще може да застане на позицията на левия бек. Шиме Наваро трябва да бъде редом до Гилермо Марипан в средата на отбрана, а Мубарак Уакасо и Дарко Брашанац ще са бъдат върнати в халфовата линия, след като почиваха срещу Леванте. Нападението ще водят Рубен Собрино и Джонатан Калери.

За Реал аут са контузените Дани Карвахал, Марсело и Иско, докато нападателят Гарет Бейл е под въпрос. Уелсецът почива срещу ЦСКА Москва, но се очаква все пак да се завърне в игра при гостуването в Баския. В нападение трябва да бъдат още Карим Бензема и Марко Асенсио.

Отдясно на защитата ще стартира купеният през това лято от Реал Сосиедад Алваро Одриасола заради трайната контузия на Дани Карвахал, която го вади от терените за повече от месец. 
Историята показва, че Реал е спечелил всички последните 9 срещи между двата тима. Последният път, в който „лос бланкос“ загубиха точки от този съперник, бе през 2001 г. (0:0), но в последните четири визити мадридчани са реализирали цели 14 гола.

Срещата между Алавес и Реал Мадрид е в събота, 6 октомври, от 19:30 часа, като нея ще можете да проследите по Max Sport 1.

Атлетико Мадрид - Бетис 

След по-посредствения старт на сезона, Атлетико Мадрид е в серия от шест мача без загуба и три успеха в последните четири двубоя. Момчетата на Диего Симеоне вървят отлично в Шампионската лига, където постигнаха два поредни успеха в груповата фаза. В миналия кръг серията от два поредни успеха в лигата прекъсна срещу Реал Мадрид при 0:0 на „Сантиаго Бернабеу“.

Сега на „Уанда“ пристига петият в таблицата Бетис, който при успех в Мадрид ще изпревари своя съперник. Двата тима са с по 12 точки в класирането, като имат единствената цел да вземат задължителни три точки в срещата.

Аут за “дюшекчиите“ е бранителят Хосе Хименес, който страда от мускулен проблем, което може да накара Симеоне да включи Люка Ернандес в двойка с Диего Годин в сърцето на защитата. С травми са още Стефан Савич и Витоло, докато Диего Коста е под въпрос.

Съществува конкуренция за позицията на десен бек, където наставникът на тима ще трябва да избира между Сантиаго Ариас и Хуанфран. При отсъствието на Коста на върха на атаката трябва да застане Антоан Гризман, подпомаган от Анхел Корея.
Бетис имаше мач в Лига Европа през седмицата, в който победи люксембургския Дюделанж с 3:0.  Очаква се това да провокира някои промени в състава на Кике Сетиен.

Хоакин и Серхио Каналес ще бъдат подкрепяни от Лорен Морон в атаката на тима. В сърцето на халфовата линия младият аржентинец Джовани Ло Селсо ще опита да балансира играта на севилци, а тройката бранители трябва да бъдат Айса Манди, Марк Бартра и Сидни.

Срещата между Атлетико Мадрид и Бетис е в неделя, 7 октомври, от 17:15 часа, като нея ще можете да проследите по Max Sport 1.

Валенсия – Барселона

Барселона се намира в сериозна дупка в последно време. Каталунците нямат победа вече в три сблъсъка в Ла Лига след равенствата с Жирона (2:2) и Атлетик Билбао (1:1) на „Камп Ноу“, както и загубата от последния Леганес преди седмица (1:2). Грешките на прекия съперник Реал Мадрид обаче оставя Барса на върха с 14 т., колкото имат и „белите“.

Валенсия от своя страна стартира сезона повече от разочароващо без успех в първите шест кръга – пет равенства и една загуба. Едва през последния уикенд тимът на Марселино Гарсия Торал успя да вземе дебютна победа през кампанията – срещу Реал Сосиедад (1:0) като гост.

Барса пристига на „Местая“ с настроение, след като през седмицата бе победен Тотнъм на „Уембли“ с 4:2, а Лионел Меси отново доказа, че има място на трона на световния футбол.
Валенсия от своя страна пропусна да победи Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“ (0:0), но все пак записа първа точка в група още с Ювентус и Йънг Бойс.

За мача с Барса Езекиел Гарай трябва да стартира като партньор на Габриел Паулища в сърцето отбраната. Докато головете отново ще се чакат от Кевин Гамейро и Родриго Морено. Гонсало Гедеш и Карлос Солер трябва да бъдат по фланговете в схемата на „прилепите“.

За гостите от Каталуня се завръща Клемен Ленгле след изтърпяно наказание след картон срещу Жирона. Контузени са Самуел Юмтити, Луис Суарез и Сержи Роберто, като Валверде отново ще избере 4-4-2, на върха на което трябва да бъдат Фелипе Коутиньо и Лионел Меси. Очаква се Нелсон Семедо да застане на десния фланг на отбраната, а в халфовата линия да оперират Видал, Дембеле, Ракитич и Бускетс.

В общата статистика Барса е спечелила пет от последните шест мача с Валенсия, докато домакините са взимали само един успех. 

Срещата между Валенсия и Барселона е в неделя, 7 октомври, от 21:45 часа, като нея ще можете да проследите по Max Sport 1.

Други мачове от кръга:

Хетафе – Леванте
Леганес – Райо Валекано
Реал Валядолид  - Уеска
Еспаньол – Виляреал
Севиля – Селта Виго