Ако Каталуния някога стане отделна държава, най-големите местни тимове Барселона и Еспаньол ще бъдат изхвърлени от испанския елит. Това обяви президентът на Испанската футболна лига Хавиер Тебас. 

Областта иска да проведе референдум за отделяне от Испания на 9 ноември. Испанският Конституционен съд обаче обяви, че подобно допитване няма да е законно и резултатите от него не бива да бъдат признати. 

Следващата седмица трябва да бъде ясно дали каталунското правителство ще се съобрази с това решение и ще проведе референдума. Иначе евентуални преговори за провеждане на допитване, съобразно конституцията, може да се проточат с години. 

И ако въпреки всички пречки, рано или късно, се стигне до отделяне на тази област от Испания, двата най-големи и подкрепяни отбора в Каталуния няма повече да играят в Примера дивисион. 

"Сегашното законодателство в спорта не позволява на отбори от повече от една държава, различна от Испания, да играят в нашия шампионат. Вече сме взели решение за включване на отбори от друга държава и това е Андора."

"Така че при подобен развой, ако Барселона и Еспаньол поискат да играят в Примера дивисион, ще трябва да има специални законодателни промени и това да бъде решено от Парламента и е по-вероятно да не бъдат допуснати", сподели Хавиер Тебас пред вестник "Марка".