Така, както определяме най-добрите футболисти в света за всички времена, можем да направим класация и за най-великите отбори в историята на футбола. И ако в индивидуален план към Пеле и Марадона, планетата вече е склонна да причисли и Лео Меси, то в колективен неговият Барса също е на прага на историята.

И тук не говорим за клубовете като цяло, а за отделни техни формации, заграбили за себе си отрязъци от историята със своята тотална доминация, с многото си европейски и домашни титли, с гениалните си футболисти, с красотата на своята игра и с новостите, които въвеждат в нея.

Първият гениален състав, попаднал в историята, е този на Реал Мадрид през втората половина на петдесетте години на миналия век. Петте поредни КЕШ правят от „Белия балет“ големия доминатор в клубния футбол тогава. За съжаление дори съвременниците на тази епоха не са имали възможността да наблюдават така масово и детайлно този отбор заради едва началните стъпки на телевизията.

Вторият състав, сътворил епоха, е Аякс на Йохан Кройф. Между 1971-73 година летящите холандци печелят три евротитли и озаглавяват този период - времето на тоталния футбол.

Между 1977-84 г. на сцената излиза големият Ливърпул с четирите си европейски трофея, но трагедията на „Хейзел“ прекъсва полета на „червените“ от Града на Бийтълс.

Краят на 80-те години е белязан от превъзходството на Милан с великото холандско трио в състава си Гулит-Ван Бастен-Рийкард, който също играе вълшебен футбол, гарниран с две поредни евротитли.

И ето че от две години насам на сцената е прекрасната Барса със своя извънземен Меси, но не само с него. Сега футболът на каталунците е изящество, изтъкано от техника, контрол над топката и филигранни комбинации, които доставят огромна естетическа наслада. Да, сегашната Барса превъзхожда дори „Дрийм тийма“ на Йохан Кройф и Стоичков, който навремето спечели само веднъж най-големия клубен трофей. Сега Барселона наистина е на границата на историята. Дублира ли Шампионската лига, в съчетание с титлата на Испания, отборът на Гуардиола ще бъде запомнен завинаги.