Прокурорът Пабло Рус е достигнал до края на съдебното разследване по повод трансфера на Неймар от Сантос в Барселона. Взетите от него решения са да бъдат повдигнати обвинения за данъчни престъпления срещу Барселона, настоящия президент Хосеп Мария Бартомеу и предшественика му Сандро Росей.

Бартомеу и Росей са обвинени за извършено престъпление срещу Министерство на финансите.

Първоначално Росей заяви, че трансферът на бразилския национал е на стойност 57.1 милиона евро, но след това сам разкри, че сумата се е вдигнала до 100 милиона евро. В сделката е замесен и бащата на Неймар, който е агент на футболиста. Бартомеу беше вицепрезидент по време на управлението на Сандро Росей, а съдията Пабло Рус определи, че има достатъчно доказателства, за да започне съдебен процес. 

Бартомеу е обвиняем в измама в размер на 1,9 милиона евро.

Прокуратурата смята, че президентът на Барселона е бил наясно по случващото се с трансфера на Неймар от Сантос.

Бившият президент на Барселона Сандро Росей ще трябва да се защитава пред местния съд, след като бе обвинен за финансова измама в размер на 2,8 милиона евро по случая с трансфера на Неймар от Сантос.

Националната прокуратура на Испания повдигна общо пет обвинения срещу Росей. Три от тях са данъчни нарушения, другите две са за финансова измама и корпоративно престъпление.