Атлетико Мадрид наруши хегемонията на двата испански гранда Реал и Барселона и взе титлата в Примера дивисион. Това стана след боево реми 1:1 на "Ноу Камп", което беше достатъчно да се запази преднината им от три точки пред съперника.

Каталунците се виждаха шампиони след невероятния гол на Алексис Санчес в 33-та минута, но Диего Годин изравни веднага след почивката и хвърли в екстаз малкото гостуващи фенове.

Гол на Лео Меси беше отменен заради засада в средата на втората част и така Барса остана с калъфките в пореден турнир този сезон. За Атлетико пък това е първа титла от 1996 г. насам, когато в тима беше и Любо Пенев.

Мачът предложи невероятна битка още от самото начало. Положения имаше, макар и да не бяха толкова чисти.

Тиаго Мендеш и Хуанфран пропуснаха за Атлетико, а Адриано Корея и Алексис Санчес не бяха точни за Барса.

Макар и да нямаше чисти ситуации, тези минути предложиха много драма. Двама от основните играчи на мадридчани напуснаха заради травми в разстояние само на пет минути.

Атлетико М е в екстаз, взе първа титла след Любо Пенев

източник: Gulliver/Getty Images

Диего Коща и Арда Туран трябваше да бъдат заменени принудително и това накара наставника Диего Симеоне да прекроява състава си в движение.

"Дюшекчиите" обаче не се пречупиха пред тези неприятности и продължиха да налагат стила си. Точно тогава обаче получиха гол от ситуация, която сякаш не го предвещаваше.

В 33-та минута Фабрегас намери Меси в наказателното поле, аржентинецът свали с гърди за Алексис Санчес и чилиецът с мощен шут в близкия ъгъл прати топката точно в сглобката на вратата и откри резултата.

Атлетико М е в екстаз, взе първа титла след Любо Пенев

източник: Gulliver/Getty Images

Този резултат правеше Барса шампион, а до почивката нямаше особено чисти положения. Само имаше известно напрежение пред Пинто, но до гол не се стигна.

След почивката пред вратата на каталунците направо закипя. Още в първата си атака след подновяването на играта Давид Вия тресна гредата, а минута след това беше изведен сам срещу Пинто, но беше изтласкан с тяло от Адриано и вратарят изби с крак.

Но натискът на гостите даде резултат в 49-та минута. Тогава след центриране от корнер Диего Годин с мощен изстрел с глава не остави шансове на Пинто и изравни за 1:1.

Атлетико М е в екстаз, взе първа титла след Любо Пенев

източник: Gulliver/Getty Images

Това накара домакините на свой ред да тръгнат напред. Те обаче бяха спирани от защитата на "дюшекчиите". Меси имаше своите шансове, но не беше точен.

Аржентинецът все пак вкара топката в мрежата в 64-та минута, но попадението му беше отменено заради засада.

След това положение натискът на домакините продължи, но те така и не успяха да преодолеят Тибо Куртоа. Контрите на Атлетико също бяха много опасни, но Пинто също се справи.

Домакините претендираха за дузпа в 83-та минута за нарушение срещу Жерар Пике, но реферът прецени, че това е било симулация.

Барса се хвърли в отчаян щурм в края, но това не донесе ново попадение в мрежата на Куртоа и Атлетико триумфира с първа титла на Испания от 18 години и общо десета в историята си.

Ето и съставите на двата тима:

Барселона: Хосе Мануел Пинто, Хавиер Масчерано, Адриано Корея, Жерар Пике, Дани Алвеш, Андрес Иниеста, Серхио Бускетс, Сеск Фабрегас, Педро Родригес, Лео Меси, Алексис Санчес;

Атлетико Мадрид: Тибо Куртоа, Филипе Луиш, Диего Годин, Жоао Миранда, Хуанфран, Арда Туран, Габи, Тиаго Мендеш, Коке, Диего Коща, Давид Вия.