Атлетико Мадрид победи като гост с 1:0 борещият се оцеляване Виляреал и тъй като преките му конкуренти на дъното Райо Валекано и Сарагоса победиха в последния 38-и кръг, „жълтата подводница“ изпадна от Ла Лига.

Преди изиграването на двубоите Сарагоса бе 18-и, а Райо – 17-и с по 40 точки, докато воденият от Мигел Анхел Лотина тим беше 16-и с 41.

„Дюшекчиите“ обаче излязоха с почти непроменен състав спрямо този, с който победиха Атлетик Билбао на финала за Лига Европа, и не показаха сантименти към домакините.

Драматичната развръзка дойде в 88-ата минута, когато Радамел Фалкао смълча трибуните на „Ел Мадригал“ и изпрати домакините във втория ешелон на испанския футбол.

Така Атлетико завърши на 5-а позиция с 56 точки, докато Виляреал се оказа първият тим под чертата.

Това обаче нямаше да бъде възможно, ако Райо Валекано не беше победил гостуващия тим на Гранада. Домакините се добраха до изключително ценната победа в последните минути на двубоя, когато бившият ас на Еспаньол Раул Тамудо разпечата вратата на Жулио Сезар.

По този начин Райо изпревари Гранада, който остана с 42 точки, и в крайното класиране, като събра 43 в своя актив. Те бяха достатъчни, за да отредят на тима 16-ата позиция.

За да бъде пълна изнедата Сарагоса успя да победи като гост столичния Хетафе с 0:2 в мач с четирима изгонени играчи. Още в 26-ата минута домакините от Мадрид останаха с човек по-малко след като за по-малко от минута Пабло Сарабия си изкара два глупави жълти картона и пое към съблекалните.

В 56-ата централният бранител Мигел Торес извърши груб фаул в собственото си наказателно поле и също за втори път видя жълтия цвят. Антонио Апоно не сбърка от бялата точка и откри за гостите. В края на двубоя нервите и на двата тима не издържаха, като Томислав Дужмович, а след него и Мику бяха отстранени с директни червени картони. В заключителните секунди пък Елдер Пощига отбеляза втори гол за Сарагоса и подпечата оставането на тима в Ла Лига.

С тези 3 точки Сарагоса събра 43 в своя актив и зае 16-ата позиция, като също изпревари тима на Гранада.

Твърдо последният тим на Расинг Сантандер очаквано се сбогува с елитния си статут, допускайки поредна загуба, вече 19-а, в своя актив. Като домакин те бяха разгромени от Осасуна с 4:2. Въпреки че поведе още в 1-ата минута чрез Кристиан Стуани, Расинг допусна три безответни гола на Ибрахима Балде (54'), Алваро Сехудо (67') и Раул Гарсия от дузпа (71'). Все пак Хайро Бустара върна едно попадени за своя тим, но Роверсио в 90-ата оформи тежката загуба за Сантандер.