Атлетик Билбао спечели с 2:0 домакинството си на Еспаньол от 30-ия кръг на Примера дивисион. По този начин баските съхраниха макар и минималните си шансове за място в топ 4, тъй като изостават сериозно от Севиля и Атлетико Мадрид. В същото време Еспаньол намали драстично възможностите си да преследва класиране, което ще даде възможност на „канарчетата“ да играят в Лига Европа.

Атлетик постепенно взе надмощие в мача и в 9-та минута бе много близо до това да поведе в резултата. Сусаета центрира в наказателното поле на Еспаньол, след което Адурис стреля с глава, но неточно в аут.

Съдията Хуан Мартинес Мунуера свири дузпа за баските в 15-та минута за нарушение на Виктор Санчес срещу Икер Муниаин. Наказателният удар бе реализиран от Аритс Адурис в 16-та минута.

Раул Гарсия отправи хубав удар в 19-та минута, но Диего Лопес спаси.

Атлетик Билбао удвои своята преднина в 37-та минута, когато Бенят центрира в наказателното поле на Еспаньол, където Аритс Адурис засече топката с глава и я изпрати във вратата на Диего Лопес.

Еспаньол можеше да намали пасива си в 41-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Атлетик Давид Лопес стреля с глава, а топката срещна левия стълб на вратата на Кепа, който след това се намеси и спаси.

Атлетик Билбао продължи да доминира и през второто полувреме на срещата. В 79-та минута Диего Лопес отрази опасния удар на Адурис.

Лопес отново демонстрира своя рефлекс в 84-та минута, когато боксира топката след удара на Иняки Уилямс.

След този успех Атлетик Билбао се намира на пето място във временното класиране на Ла Лига с 50 точки, докато Еспаньол е девети с 43 точки.