С късни голове на Фернандо Йоренте и Давид Лопес Атлетик (Билбао) обърна Еспаньол с 2:1, след като преди почивката губеше с 0:1 в среща от 15-ия кръг на Примера дивисион. Този резултат затвърди впечатленията, че синьо-белите от Барселона нямат сили далеч от дома.

Те остават 4-и с 28 точки, но при победа в Билбао щяха да се изкачат 3-и, тъй като вчера Виляреал падна 0:1 при гостуването си на Хетафе и остана с 30 точки. Начело с 37 е Барселона, а след тях е Реал (Мадрид) с 35, като и двата отбора играят по-късно днес.

Гостите от Еспаньол откриха в 33-ата минута чрез Пабло Освалдо, но страховит удар с глава на Йоренте в 73-ата донесе равенството 1:1. Пет минути по-късно резервата Давид Лопес хвърли в делириум феновете на стадион Сан Мамес с перфектно изпълнение на фаул. С този резултат баските събраха 23 точки и се изкачиха на 6-о място, само на 1 от Валенсия. Еркулес разгроми с 4:1 Малага и вече диша доста по-спокойно, след като събра 18 точки и се изкачи от 16-о на 12-о място.

Давид Трезеге вкара един гол и подаде за още един накрая за домакините от Аликанте. Спортинг (Хихон) остава в зоната на изпадащите, след като направи 1:1 с Леванте, който им е директен конкурент за оцеляване. Така след днешните ранни мачове в зоната на изпадащите остават Малага с 13 точки, Спортинг с 11 и Реал (Сарагоса) с 9 и късен мач срещу Реал (Мадрид).