Резултатът от контролата на отборите между Южна Африка и Испания може да бъде анулиран, съобщават няколко различни източника в африканската страна. Снощи домакините се наложиха с 1:0, но от ФИФА обявиха, че този резултат може да не бъде зачетен като официален.

Причина за това може да се окаже извършената седма смяна в редиците на Испания. Вратарят Виктор Валдес получи тежка травма през второто полувреме, но гостите от „ла фурия“ вече бяха извършили позволените в контроли шест смени. След консултация, реферите все пак позволиха да бъде извършена още една промяна, като Валдес бе заменен от Пепе Рейна.

Според правилата на ФИФА обаче, при извършени повече от шест промени в приятелски мач, двубоят не може да бъде класифициран като мач от категория „А“. Това означава, че двубоят няма да бъде зачетен като официален.

Селекционерът на Южна Африка Гордън Игесунд дори влезе в пререкания с четвъртия рефер, след като Рейна започна да се подготвя за влизане в игра.

„Бях достатъчно ясен, след като дойдоха да се консултират с мен дали могат да пуснат нов играч на негово място. Казах им, че не съм рефер и мисля, че правилата трябва да се спазват.“, коментира той.

ФИФА очаква докладите от мача, за да се произнесе официално по случая.