Англия спечели Европейското първенство за младежи до 21 години за първи път от 1984 г., след като с гол на Къртис Джоунс победи Испания с 1:0.

В драматичния финал в Батуми капитанът на Испания Абел Руис получи дузпа в 99-ата минута, която бе спасена от вратаря на Манчестър Сити Джеймс Трафорд, за да запази рекорда на Англия, която не допусна гол през целия турнир.

Момчетата на Лий Карсли спечелиха всичките шест мача в Грузия и Румъния, за да продължат златната ера на английските младежки отбори.

Трите лъва са и действащи европейски шампиони на ниво до 19 години, а през 2017 г. спечелиха Световното първенство за младежи до 17 и 20 години.

В единствения гол имаше нотка на късмет, тъй като топката се удари в Джоунс от свободен удар на Коул Палмър в продължението на първото полувреме и се заби в далечния ъгъл.

След почивката Испания изравни, когато Руис насочи топката към вратата, но само за да не бъде зачетена за засада.

Нападателят на Брага имаше още по-добра възможност 20 минути след това, когато стреля с глава към празна врата.

Англия също можеше да отстрани петкратните победители преди невероятния финал, когато Арнау Тенас направи прекрасни спасявания, за да не допусне Джоунс и Нони Мадуке да вкарат втори гол.

Англичаните се нуждаеха от Трафорд - който е свързван с преминаване в новака във Висшата лига Бърнли на стойност 19 млн. паунда (24 млн. долара) - за да сътвори геройство в края на мача.

Той парира удара на Руис и последвалия удар на Аймар Ороз, за да предизвика бурни празненства сред играчите и треньорския щаб на Англия.

Драмата не свърши дотук, защото червени картони получиха Морган Гибс-Уайт и Антонио Бланко, които вече бяха сменени.

По-рано бившият ляв защитник на Челси и Арсенал Ашли Коул, който е част от треньорския щаб на Англия, също бе изгонен от скамейката.

Но пред погледа на Гарет Саутгейт те удържаха, за да постигнат по-добър резултат от този, който успяха да постигнат мъжете при загубата на финала на Евро 2020 преди две години.