Прокуратурата на Испания поиска лишаване от свобода за четири години за Андер Ерера и всички останали 35 футболисти, ако се докаже обвинението, което е повдигнато срещу тях за уреждане на мачве.

По-рано през месеца в съда във Валенсия бе внесен обвинителен акт, в който се настояваше за присъда от две години затвор и шестгодишна забрана за занимаване с футбол за Ерера и останалите 35 играчи.

Ерера и капитанът на Атлетико Мадрид Габи Фернандес вече рискуват да получат ефективни присъди от 4 години затвор в Испания. Те и 34 други играчи са обвинени в участие в уреден мач в Примера дивисион преди седем години - Леванте срещу Сарагоса, в последния кръг на сезон 2010/2011 г. Тогава Ерера и Габи бяха част от Сарагоса.

Според местните закони обаче присъди до 2 г. за неосъждани не се изтърпяват ефективно.

В понеделник адвокатите на испанската лига поискаха по-строги мерки от прокуратурата, ако футболистите бъдат признати за виновни в участието им в уреждане на мачове.

От Ла Лига също така започнаха съдебни действия срещу футболистите, които взеха участие в подозрителния мач от май 2011 година между Сарагоса и Леванте.

Четиригодишните искания за лишаване от свобода са възможно най-голямата присъда и са част от обвинителния акт, който адвокатите на Ла Лига подадоха в окръжния съд във Валенсия.

Потърпевшият отбор от заподозрения за уговорен мач Сарагоса – Леванте бе Депортиво Ла Коруня, който изпадна в Сегунда дивисион. От галисийския клуб все още не са внесли обвинителен акт в испанската прокуратура.

Източници от клуба заявиха, че не са в състояние да кажат кога адвокатите ще подадат официалното си обвинение в писмен вид.

Властите в Испания поискаха 2 години затвор за Андер Ерера

Съгласно испанското правосъдие адвокатите на Депортиво Ла Коруня могат да преследват футболистите взели участие в мача, а делата ще протичат паралелно в прокуратурата.

Обичайна практика е при паралелно водени дела да се изискват по-строги санкции.

Сред обвинените са и бившите ръководители на двата клуба. Други известни имена сред футболистите са тези на Висенте Ибора от Лестър, Леонардо Понсио от Ривър Плейт и други. Сред обвинените е и мексиканският треньор Хавиер Агире.

Според твърденията на следователите Сарагоса е платил 965 хиляди евро на футболистите на Леванте, за да “легнат”. Мачът завърши 2:1 за тима на Ерера и Габи и така той успя да се спаси от изпадане.