Отборът на Алавес постигна победа с 2:1 над Виляреал в мача от 26-ия кръг на Ла Лига. Така момчетата на Абелардо се върнаха на пътя на победите след двете ремита със Селта и Бетис в предходните два кръга и излязоха на временното четвърто място в класирането на Ла Лига с 40 точки.

Попаденията за успеха бяха дело на Гийермо Марипан и Такаши Инуй. Санти Касорла се разписа от дузпа за Виляреал, който инкасира 11-о поражение от старта на сезона. „Жълтата подводница“, която се бори за оцеляването си в елита, е в опасната зона на изпадащите (на 18-о място), с 23 точки в актива си. Толкова има и Райо Велекано, който обаче е позиция назад с по-лоши показатели.  

Първото полувреме премина скучно, като двата състава не сътвориха нищо запомнящо се.

Всичко по-любопитно се случи през вторите 45 минути, които започнаха с натиск на Алавес. Омар Борха бе много близо до това да изведе гостите напред в 53-ата минута, но топката прелетя над напречната греда.

Минута след това Алавес откри резултата. Топката бе центрирана от ъглов удар, като Гийермо Марипан засече за 1:0.

След час игра реферът с помощта на ВАР отсъди дузпа в полза на „жълтата подводница“ за игра с ръка на Гарсия. Санти Касорла се нае с изпълнението и не сгреши за 1:1.

В 78-ата минута Алавес отново излезе напред. Такаши Инуй бе добре изведен и с хладнокръвен удар оформи крайното 2:1.

В следващия кръг Виляреал е гост на Леванте, а Алавес посреща Ейбар.