Борещият се за оцеляването си в Ла Лига Алавес пропусна страхотна възможност да запише втора поредна победа в испанския елит. В двубоя си от 20-ия кръг играчите на Абелардо Фернандес профукаха преднина от 2 гола, за да завършат 2:2 при домкинството си срещу Леганес.

Куриозно или не, но това беше първото реми за „бабасорос” през кампания 2017/2018. До този мач отборът имаше 6 победи и 13 загуби в предишните си 19 шампионатни двубоя.

Първото полувреме на „Естадио Мендисороца” не беше особено запомнящо се, но втората част предложи невероятно зрелище. Алавес откри резултата с първата си атака след почивката, като при нея Джон Гуидети устоя на желанието на противников бранител да го свали на земята с дърпане на фланелката. Шведът напредна мощно отдясно и сервира топката идеално за Мунир Ел Хадади, който нямаше как да сгреши на празна врата.

Само 6 минути по-късно, в 52-ата, отново Гуидети бе в основата на втория гол. Шведът бе изведен сам срещу вратаря Иван Куеяр, който спаси неговият шут. Топката отскочи право у Алфонсо Педраса, който от точката на дузпата реализира на празна врата – 2:0.

В тези минути домакините се усещаха като сигурни победители, ала до края ситуацията бързо се измени. Четвърт час преди края Леганес получи правото да изпълни дузпа, след като Гуидети спря с ръка в наказателното поле изстрел на противников играч. Габриел не трепна от 11-те метра и с премерен шут намали за 1:2.

В 87-ата минута за Алавес стана още по-тежко, тъй като централният защитник Родриго Ели си изкара втори жълт картон за удар с лакът срещу съперник. Това остави домакините с 10 души на терена, а прекият свободен удар донесе изравняването. Центрираната топка не бе изчистена добре и попадна право у Хосеба Салдуа, който от границата на вратарското поле с мощен шут я закичи точно под гредата – 2:2.

Леганес заема 13-ата позиция с 25 точки на сметката си, докато Алавес е 16-и с 19 пункта. „Бабасорос” са само на 3 точки над зоната на изпадащите, където най-напред е Депортиво Ла Коруня.