Нова славна нощ за гения Меси. Барселона отново е едноличен лидер в Ла Лига след безскрупулен успех с 5:0 над Леванте в среща от 16-ия кръг на шампионата.

На „Сиудад де Валенсия“ в едноименния град сценарият отново бе режисиран от „метафизичния“ Меси. Две асистенции и хеттрик (първи през сезона) за магьосника от Росарио, с което Барса постигна втори пореден разгромен успех в Ла Лига (след 4:0 над Еспаньол отпреди 8 дни).

Барселона

източник: БГНЕС

Луис Суарес стартира шоуто. Той завърши от въздуха една влудяваща асистенция на Меси в 35-ата минута. След това настанаха и звездните мигове на аржентинеца. Той вкара две минути преди края на първото и две минути след началото на второто полувреме.

Първият гол (43‘) дойде след разсичащ пас на Серхио Бускетс през центъра на терена. Меси се озова срещу Оясабал и не сгреши от няколко метра. Втората част започна с хубава комбинация между Алба и Меси (47‘), която в крайна сметка приключи с нов гол на „десетката“. Хеттрикът нападателят оформи след асистенция на Видал и гол на празна врата 10 минути преди края на двубоя.

Точката сложи Пике (88') след нов пас на Меси. Бранителят, няколко минути преди последния съдийски сигнал, преодоля технично защитник и вкара за пети път във вратата на съперника.

Барселона

източник: БГНЕС

С попаденията и асистенцията си Меси вече е първият играч от всички топ 5 първенства в Европа, който е бил включен в поне в 20 гола на своя тим от началото на кампанията (23 случая - 14 гола и 9 асистенции). Той вече има и 14 гола в Ла Лига, което го превръща в най-резултатния играч сред най-силните пет шампионата на Стария континент.

С този успех Барселона вече е с актив от 34 точки, оставяйки зад себе си Севиля (31 т.) и Атлетико Мадрид (31 т.), които поделят втората позиция.

Барселона

източник: БГНЕС

Леванте завърши с 10 души срещата.15 минути преди края Ерик Кабако бе изгонен с директен червен картон, след грозна балтия срещу Усман Дембеле. След 6-ата си загуба в шампионата, валенсианци остават 8-ми с 22 точки.

Въпреки гръмката загуба, първият голям шанс се появи пред Леванте. Още в 5-ата минута Емануел Боатенг можеше да открие резултата, след като се озова с топка в крака около точката на дузпата. Шутът му обаче разтресе напречната греда.

В 10-ата минута Меси центрира от корнер към Вермален, който стреля с глава, но в аут. 16 минути след това Меси стреля от пряк свободен удар, но Оясабал улови.

В 35-та минута Барса все пак стигна до попадение. Меси мина като на парад през няколко играчи на Леванте и чукна по много нестандартен начин към Суарес. Уругваецът бе оставен сам в наказателното поле и от въздуха матира стража на домакините за 1:0.

Барселона

източник: БГНЕС

Три минути преди края на първата част Меси се възползва от прекрасен пас на Бускетс през центъра на терена. „Десетката“ напредна с топка в крака и от няколко метра по диагонал стреля покрай Оясабал за 2:0.

Втората част започна по същия начин, по който завърши първата. Алба центрира отляво, а Меси с премерен удар от границата на наказателното поле покачи до 3:0.

В 60-ата минута аржентинецът оформи своя хеттрик, като в основата на гола беше Суарес. Уругваецът се пребори за топката с футболист на Леванте, намери с далечно диагонално подаване Видал, който върна топката към Меси, а той на празна врата не сгреши.

Барселона

източник: БГНЕС

Десет минути преди края Меси пусна прелестно към Суарес, но вторият не бе подготвен за пас и не намери целта. В 88-ата минута Пике вкара за пети път. Той се озова в ролята на централен нападател, съумя да залъже защитник на Леванте, както и вратаря Оясабал, и да опъне мрежата за крайното 5:0 в полза на каталунците.

В добавеното време на срещата Борха Майорал реализира гол за домакините, но при паса към себе си, той е бил в засада. Попадението бе отменено и така резултатът остана непроменен.

Леванте - Барселона 0:5

0:1 Луис Суарес 35‘

0:2 Лионел Меси 42‘

0:3 Лионел Меси 47‘

0:4 Лионел Меси 60‘

0:5 Жерар Пике 88‘

Състави на двата отбора:

Леванте: Ойер Оясабал, Робер Пиер, Серхио Постиго (Санин Пръчич 70'), Ерик Кабако, Джейсон, Енис Барди, Хосе Луис Моралес, Рубен Рочина (Коке 69') Тоньо, Емануел Боатенг (Борха Майорал 62‘), Хосе Кампаня

Треньор: Пако Лопес

Барселона: Марк Тер Стеген, Томас Вермален (Артур Мело 52‘), Клеман Лангле, Жерар Пике, Жорди Алба, Иван Ракитич, Серхио Бускетс, Артуро Видал (Филипе Коутиньо 78') Усман Дембеле (Денис Суарес 81'), Лионел Меси, Луис Суарес

Треньор: Ернесто Валверде

Главен съдия: Хосе Луис Гонсалес Гонсалес

Стадион: „Сиудад де Валенсия“