На днешния 2 юни 2018 година се навършват 40 години от смъртта на Сантиаго Бернабеу, напомнят медиите в Испания. Легендата на Кралския клуб напуска този свят на 82 години, едва шест дни преди рождения си ден.

Бернабеу е една от най-знаковите фигури в историята на „белия балет“. Той оставя диря първо като играч, а след това и като президент.  

Като футболист се състезава в редиците на представителния тим от 1911 до 1927 година. Бележи 1200 гола в този период във всички турнири, като е и капитан.

Мандатът му като президент трае близо 35 години, в които извежда „белия тим“ до висините на световен колос. През 50-те години на миналия век „кралете“ се очертават като пълен господ на Стария континент, печелейки в пет поредни години Купата на Европейските шампиони. „Белия балет“ става и първият носител на Междуконтиненталната купа.

Бернабеу, на когото е кръстен и стадионът на Кралския клуб оставя зад гърба си общо 6 трофея от КЕШ, 16 титли от Примера дивисион, 6 Купи на Краля и едно отличие от Междуконтиненталната купа.

Бернабеу бележи цяла епоха в историята на испанския гранд, а след смъртта му на 2 юни през 1978 година 100 хиляди души се скупчват на стадиона, за да почетат паметта му. Нападателят приключва земния си път по време на Мондиала в Аржентина, където участниците също изразяват уважението си към звездата на Реал с минута мълчание преди мачовете.