От началото на сезона съдиите в Бундеслигата използват спрея за фаулове, с който вече на много места чертаят къде трябва да стои стената на противниковия отбор.

След подновяването на играта през пролетния полусезон обаче реферите имат трудности със спрея като те бяха най-видимите в двубоя в събота между Хофенхайм и Щутгарт. В него съдията Тобиас Велц на няколко пъти опита да използва спрея по предназначение, но той не пожела да работи. Причината е, че спреят не функционира добре при студ.

Още по-конкретната причина затова обаче е фактът, че от Германския футболен съюз са сменили доставчика си на спрейове през зимата. През есенния полусезон в Бундеслигата се използваше оригиналният спрей от Аржентина, който обаче бе заменен от немски доставчик с идеята федерацията да спести големите разходи за аржентинския спрей.

За проблемите призна и шефът на Съдийската комисия към ГФС Лутц Михаел Фрьолих: "В момента има все още малки проблеми със спрея на новия доставчик. Например видимостта от по-голяма дистанция. Доставчикът работи усилено върху решение и преди няколко дни ни представи подобрена версия."