Клубовете с традиции Хамбургер ШФ и Щутгарт спасиха кожата в битката за спасение в Бундеслигата. Последният 34-и кръг от сезона бе изключително драматичен, тъй като реално 6 отбора можеха да изпаднат, а и всеки един от тях можеше да остане в елита.

В крайна сметка зад борба изпаднаха Падерборн и Фрайбург, а Хамбургер ШФ запази надежди да остане единственият клуб в историята на Бундеслигата, който е играл във всички сезони на немското елитно първенство. За целта обаче тимът от Хамбург ще трябва да играе бараж с третия от Втора Бундеслига. Щутгарт, Херта Берлин и Хановер пък запазиха местата си в елита.

Какво обаче се случи в последния кръг? ХШФ имаше много тежка задача, но се справи великолепно – 2:0 срещу Шалке след голове на Ивица Олич и Слободан Райкович.

За мисията на Хамбургер помогнаха и загубиха на Фрайбург и Падерборн в двата директни двубоя между застрашени тимове. Падерборн претърпя поржение с 1:2 от Щутгарт, а Фрайбург се раздели с Бундеслигата след 1:2 като гост на Хановер.

Херта Берлин загуби с 1:2 като гост на Хофенхайм, но въпреки това запази елитния си статут, благодарение на по-добрата си голова разлика в сравнение с Хамбургер ШФ.

Така в крайна сметка Хановер с 37 точки, Щутгарт с 36 и Херта с 35 ще играят в Бундеслигата и през следващия сезон. Хамбургер ШФ (35 точки) ще има право на още един поправителен в два баражни сблъсъка с третия във Втора Бундеслига, който ще се определи в неделя, когато са последните мачове и във второто ниво на немския футбол.

Фрайбург с 34 точки и Падерборн с 31 пък ще се сбогуват с Бундеслигата.