Президентът на Надзорния съвет на Шалке'04 Клеменс Тьонийс ще напусне поста си за три месеца като наказание заради изказване, което беше определено като расистко, съобщиха от клуба. Бордът на директорите е изслушал своя шеф, който е дал писмени обяснения.
Самият Тьонийс е милиардер и се занимава с месопреработвателна промишленост, през миналата седмица направи изказване, че вместо да се вдигат данъците за опазване на околната среда, е по-добре да се построят електроцентрали в Африка. Тогава африканците ще спрат да изсичат дърветата и няма да правят повече бебета, когато е тъмно, каза 63-годишният бизнесмен в своя публична реч в Падерборн.

Думите му моментално предизвикаха гневни реакции, една от които беше на роденият в Гана германски национал Джералд Асамоа.

"Аз съм направо безмълвен. Неговите коментари ме изненадаха неприятно, шокираха ме и ме нараниха. Той обижда мен и всички останали, които се чувстват въвлечени в това нещо", каза Асамоа.

Самият Тьонийс бързо се извини като обясни, че коментарите му са неправилни и неподходящи, но също така натърти, че стои твърдо зад борбата срещу расизма и дискриминационните прояви.

Четири часа продължи дискусията на Борда на директорите на Шалке и завърши късно снощи след полунощ. Тьонийс отново отхвърли обвиненията в расизъм, но призна, че е нарушил антидискриминационните норми на клуба. Все пак Германия предлага друг тип гражданско общество и на много малко места по света милиардер ще се оправдава пред колеги и то в продължение на часове, а накрая ще завърши и с писмено извинение.

Но шефът на кралскосините получи подкрепа от двама треньори-ветерани в Бундеслигата- Хууб Стевенс, дългогодишен наставник на тима, както и от Ото Рехагел. Също така в негова подкрепа се изказа бившият председател на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел, който обяви обвинението като нонсенс и категорично заяви, че Тьонийс не е расист.

"Ние го познаваме много добре. Специално аз имам право да говоря, защото ми е бил шеф толкова години в клуба. И никога не бих казал, че този човек е расист. Винаги е бил толерантен към цвета на кожата на хората, към произхода или религията им", каза Стевенс пред "Вестдойче алгемайне цайтунг"./БТА