Германският клуб Шалке, който изпитва сериозни финансови проблеми, потвърди, че има получена финансова гаранция от областното управление на Северен Рейн-Вестфалия. В краткото изявление не бяха посочени повече подробности, но от Шалке заявиха, че са "наясно с отговорността, свързана с тази гаранция".

Клубът от Гелзенкирхен обяви дългове на стойност 197 милиона евро в доклада си за фискалната 2019 година. "Сините" загубиха много пари заради пандемията от коронавирус и прекъсването на германския шампионат. След 16 поредни мача без победа Шалке не успя да се класира за Лига Европа през следващия сезон.

От финансовото министерство в Германия също потвърдиха гаранцията за Шалке и заявиха, че клубът не е третиран по различен начин в сравнение с другите спортни отбори от областта.

От ръководството на Шалке са категорични, че помощта, която са получили, не е използвана за плащане на заплати на футболистите. Клубното ръководство ще наложи ограничение във възнагражденията на новите си играчи. Най-високата годишна заплата на футболист в Шалке ще бъде 2.5 милиона евро.