Хиляди фенове на германския втородивизионен клуб Унион Берлин се наредиха на опашка, за да си купят акции и да станат притежатели на стадиона Старото лесничейство. По този начин от клуба правят история, като продават стадиона си не на голяма компания, която да му даде името си, а на собствените си фенове.

В същото време ръководството на Унион се надява, че по този начин привържениците едновременно ще имат собственост, каквато е стадион Старото лесничейство, а в същото време ще помогнат на клуба да се стабилизира. На борсата са пуснати 10 хиляди акции по по 500 евро всяка. Ако бъдат продадени всичките, Унион Берлин ще събере 5 милиона евро. С тези пари те се надяват да платят дълговете си, а също така и да реконструират централната трибуна.

По принцип Унион Берлин винаги се е смятал за клуб, на който симпатизират хора, противници на комунистическия режим. В днешно време клубът има почитатели основно от работническата класа и по-ниските социални слоеве. Въпреки това, огромно количество запалянковци дойдоха да си купят акции.

"Хиляди хора се наредиха от ранна сутрин пред офиса на клуба, за да си купят акции за стадиона. Отделно от това, факсът ни не спря да звъни през целия ден, тъй като и по този начин получихме много заявки. Хората искат да запазят идентичността на клуба и са готови да дадат от собствените си пари, за да го има Унион такъв, какъвто те си го представят, обясниха хора от ръководството пред медиите.

Това не е първи случай, в който ръководството на Унион се обръща за помощ към феновете. През 2009-а година те организираха доброволческа акция за почистване и ремонт на стадиона Старото лесничейство, за да може да вземе лиценз за втора лига. Във времената на ГДР Динамо (Берлин) се приемаше за отбор на тайните служби ЩАЗИ и на хората, които подкрепяха Източна Германия във вида й на комунистическа страна. Унион пък беше най-сериозният противник на Динамо и на комунистическите спортни дружества.

Преди няколко години Унион категорично отказа спонсорски договор от компания, за която се оказа, че един от директорите в миналото е бил агент на ЩАЗИ.