Министърът на вътрешните работи Румен Петков награди с кортик легендата на германския отбор по футбол Франц Бекенбауер и генералния секретар на Футболния съюз на Германия Хорст Шмидт.

Двамата бяха отличени от вътрешното министерство за това, че след трагедията в град Бяла фондациите “Франц Бекенбауер”, “Егидиус Браун” и Футболният съюз на Германия събраха 15 000 евро, които бяха предадени на кмета на града Кольо Келерджиев.

Освен награда от Министерството на вътрешните работи Франц Бекенбауер беше награден и от кмета на град Бяла за помощта, оказана от неговата фондация след трагедията, случила се в началото на декември миналата година. Министърът на вътрешните работи Румен Петков съобщи още, че наградите са и признание за доброто взаимодействие и експертната помощ, която Федералната република оказва на българската полиция по линия на противодействието на футболното хулиганство.

Франц Бекенбауер заяви, че по време на срещата си с българския вътрешен министър са обсъдили проблемите, свързани с футболното хулиганство и употребата на допинг и благодари за получените награди.

Той ще присъства и на церемонията по удостояването на Хорст Шмидт с титлата „Почетен професор” на Националната спортна академия.