РБ Лайпциг нанесе болезнена загуба с 5:0 на Херта Берлин в мач от 27-ия кръг на Бундеслигата. Поражението е още по-неприятно за столичани, тъй като идва в своеобразното дерби на Източна Германия в елита.

"Биковете" обаче не оставиха никакво съмнение, че в момента са много по-класният отбор от Херта и с убедителна игра и куп голове се възползваха по най-добрия начин от загубата на Борусия Мьонхенгладбах в Дюселдорф. Именно Борусия е най-сериозният конкурент на РБ за третото и четвъртото място в класирането, даващи право на участие в групите на Шампионска лига през следващия сезон.

След убедителния успех Лайцпиг остава трети с 52 точки, на 5 пред Гладбах и на 6 пред Айнтрахт Франкфурт, който в неделя може да заеме четвърто място, ако победи гостуващия Щутгарт.

Големият герой за успеха на Лайпциг бе Юсуф Поулсен, който се отличи с хеттрик в двубоя. Не той обаче започна головото шоу. Шведът Емил Форсберг получи прехвърлящ пас зад защитата от Кевин Кампъл, пое и с удар покрай вратаря Руне Ярстейн вкара за 1:0. 

10 минути по-късно Поулсен откри и своята сметка след хубава комбинация с Тимо Вернер. Именно Поулсен открадна топката след грешка на Фабиан Лустенбергер в отбрана. Комбинира с Вернер, който му върна и за Поулсен остана да чукне в опразнената врата.

Останалите 3 гола паднаха в рамките на брутални за Херта 8 минути в началото на втората част. В 56-ата минута Поулсен получи пас отляво от Форсберг и стреля под плонжа на Ярстейн.

В 62-ата пък хеттрикът бе оформен. Поулсен бе изведен очи в очи с вратаря след далечен пас от Тайлър Адамс, след който реализира майсторски.

Последният гол падна 2 минути по-късно и в основата бе нов дълъг пас, хванал неподготвени бранителите на Херта. Вернер пое топката по крилото, напредна и изчака помощ от съотборниците си. Германският национал намери Амаду Хайдара, който с удар от границата на наказателното поле вкара първия си гол в Бундеслигата.

След поражението Херта е на 10-о място с 35 точки.