Нова промяна на върха в Бундеслигата! След като поне по голова разлика Байерн Мюнхен водеше в класирането в последните няколко седмици, сега отново Борусия Дортмунд е начело. Това се случи след съботните двубои на двата отбора, в които „жълто-черните”победиха с 2:0 Волфсбург, а Байерн стигна само до равенство 1:1 като гост на Фрайбург.

По този начин Дортмунд, който води в Бундеслигата почти през целия сезон, отново е на първа позиция с 2 точки пред баварците. А всичко това се случва и само седмица преди голямото дерби на „Алианц Арена”.

Всъщност до самия край на мачовете изглеждаше, че и двата лидера ще спечелят само по точка. За пореден път обаче Дортмунд стигна до голове след 90-ата минута, донесли трите точки. А герой отново бе Пако Алкасер, който реализира и двете попадения за успеха.

Мачът на „Сигнал Идуна Парк” бе едно от най-слабите домакинства на „жълто-черните” през сезона и ако не бяха попаденията на Алкасер в края едва ли феновете щяха да останат очаровани от видяното.

Положенията пред двете врати бяха минимални като все пак домакините бяха по-активният отбор. Ключовият момент бе 90-ата минута и нарушение на границата на наказателното поле на Волфсбург. Алкасер застана зад топката и с мощен изстрел в средата на вратата и покрай стената изненада Коен Кастеелс за своя гол №15 през сезона.

„Вълците” естествено се втурнаха в атаки, но при една от тях грешка в половината на съперника доведе до контра при числено предимство за Дортмунд. Джейдън Санчо проби прекрасно отдясно и намери Алкасер, който в наказателното поле нямаше проблеми да вкара втори гол в мача. Това бе и осмо попадение за тима след 90-ата минута, а за английският национал Санчо асистенцията бе под №13 през сезона.

Късметът, който Дортмунд имаше в края, не бе наличен във Фрайбург за техния голям съперник, който буквално в последните секунди уцели гредата след удар с глава на Леон Горецка. Като цяло през второто полувреме баварците бяха много по-активни, но Александър Шволов се справи добре с всички удари към него.

Иначе двубоят във Фрайбург започна по мечтан начин за домакините, които откриха още в 3-ата минута. Кристиан Гюнтер центрира от задна позиция отляво и намери чудесно Лукас Хофер на близката греда. Хофер пък реши, макар и от трудна позиция, да стреля, успявайки да изненада Свен Улрайх, заел мястото на контузения Мануел Нойер.

Байерн изравни в 22-ата минута, когато обичайният заподозрян Роберт Левандовски реализира много красиво попадение със странична ножица от близко разстояние. След центриране от корнер се получи разбъркване, при което Леон Горецка се ориентира хубаво и с пас от въздуха намери поляка. Той пък пое топката с гръб към вратата и с мигновения ножичен удар вкара за 1:1. До края на полувремето положенията липсваха, а и във вторите 45 минути фаворитът не успя да преодолее Шволов за втори път.

Борусия Мьонхенгладбах записа грешна стъпка в борбата за зона Шампионска лига след 1:3 при гостуването на Фортуна Дюселдорф. От това се възползва имащия апетити за топ 4 Вердер Бремен, победил с 3:1 Майнц.

Закъсалият Нюрнберг пък записа първа победа след 22 мача без успех. Това се случи след 3:0 в баварското дерби с Аугсбург.

От 19,30 часа е мачът Вердер Бремен-Майнц.