Отборът на Павел Дочев Падерборн завърши шампионата във Втора Бундеслига на предпоследното 17-о място, с което изпадна в по-долната дивизия. В последния си двубой аутсайдерът записа предна загуба, този път от сигурния участник в Първа Бундеслига през следващия сезон Борусия Мьонхенгладбах с 2:3.

Централният защитник на Гройтер Фюрт Асен Караславов не взе участие при разгромната загуба от Хофенхайм с 0:5 заради контузия. След този неуспех, неговият тим приключи сезона на 6-о място с 52 точки.

Тодор Колев също не взе участие при домакинската загуба с 1:3 от Кобленц, но клубът му завърши сезона на 7-о място, с точка по-малко от тима на Асен Караславов.

За Първа Бундеслига се класираха Борусия Мьонхенгладбах и Хофенхайм. Кьолн с бившия нападател на Литекс Миливое Новакович ще играе плейофи с Нюрнберг. Срещите са насрочени за 28 и 31 май. Така това ще бъде първото издание на плейофи за попълване на Бундеслигата от 1991-а година насам.

За първи път в историята на германския футбол стартира и единна Трета Бундеслига, която в своя дебютен сезон ще включва 20 отбора. Само четири от тях обаче могат да бъдат дублиращи на отбори от Бундеслигата. Така занапред дублиращ отбор може да влезе в трета дивизия, само ако оттам изпадне такъв.