Ръководството на Дуисбург обяви своето решение да се раздели с българския старши треньор на тима Илия Груев и неговия помощник Йончо Арсов.

Това стана факт, след като в първите 8 кръга от сезона във Втора Бундеслига "зебрите" спечелиха едва 2 точки и са последни в класирането.

"Боли ни, че трябва да се разделим с Илия и Йончо, взехме това тежко решение след дълги и интензивни размисли. Ние всички, ръководство, двамата треньори и отбора, направихме всичко за общия успех", заяви след единодушното решение президентът Инго Валд.

"В Дуисбург последователността не е само една дума, а нещо, към което се стремим. Последователността обаче не може да бъде самоцел. До последния момент мислехме как можем да променим нещата. Знаем също, че сега е наложително да поставим необходимия импулс, за да успеем изобщо да постигнем голямата цел оцеляване", каза пък спортният директор Иво Гърлич, който е близък приятел с Груев.

Шефът на Надзорния съвет Юрген Марбах също не спести мили думи към Груев и Арсов. "В нито един момент не сме се съмнявали в способностите, качествата, борбения дух и професионализма на Илия. Лоялността и свързаността на Илия с Дуисбург можем да наречем в днешния футболен бизнес дори романтична. Ние сме горди, че минахме заедно с него и с Йончо Арсов по този дълъг успешен път."

Именно под ръководството на Груев Дуисбург се завърна във Втора Бундеслига през 2017-а. През миналия сезон пък тимът изпълни великолепно целта оставане в групата, завършвайки на седмо място.

Дуисбург бързо обяви и наследника на Груев. Това е 45-годишният Торстен Либеркнехт.

Груев: Да бъда треньор на Дуисбург беше повече от работа, благодаря!