Българският треньор Илиев Груев и неговият Дуисбург се класираха за бараж за оставане във Втора Бундеслига! В мач от последния кръг на редовния сезон „зебрите“ постигнаха задължителната победа с 1:0 над класиралия се за Бундеслигата тим на РД Лайпциг и по този начин запазиха скъпоценната 16-а позиция, която заеха едва след предпоследния мач.

Така Дуисбург ще играе бараж в два мача срещу третия от Трета лига Вюрцбургер Кикерс. Мачовете са на 20 и 24 май като Дуисбург е домакин във втория.

Въпреки че силният отбор на Лайпциг си бе осигурил мястото в немския елит, именитият треньор на тима Ралф Рангник бе заложил на всичко най-добро. Това обаче не попречи на вдъхновения тим на Груев, подкрепян мощно от трибуните, да стигне до победата, благодарение на гол на Гиорги Чантуриа в 75-ата минута.

Двата отбора зад Дуисбург – ФСФ Франкфурт и Падерборн имаха възможност да изпреварят „зебрите“ при тяхна грешна стъпка. Това обаче не се случи, а Франкфурт изпадна, въпреки че победи Мюнхен 1860 с 2:1.

В класирането Дуисбург и Франкфурт финишираха с еднакъв точков актив – 32, но по-добрата голова разлика на Груев и компания доведе до мястото за бараж. Падерборн изпада като последен с 28 точки.

Илия Груев, за когото това е първи отбор като старши треньор, пое Дуисбург през ноември, когато тимът бе последен във Втора Бундеслига със само 6 точки от 13 мача. Българският специалист обаче успя да сътвори истински подвиг, особено в последните 6 мача, в които отборът му записа 4 победи и едно равенство.