Отборът на Кьолн допусна тежка загуба от гостуващия на "Райненергищадион“ тим на Байерн Мюнхен с резултат 0:4 в двубой от съботната програма на 19-ия кръг в германската Бундеслига. Над всички в срещата беше звездата на "баварците" Роберт Левандовски, който се отличи с хеттрик. Той откри в деветата, а Корентен Толисо удвои в 25-ата минута. През втората част полякът се развихри и отбеляза нови два гола в 62-ата и в 74-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
61 снимки

Шампионите продължиха с традицията да побеждават "козлите" от Кьолн, като вече имат 15 успеха в последните 16 срещи с тях. Срещата беше историческа и за Левадновски, който след отбелязания хеттрик, вече има на сметката си 300 гола в първенството на Германия.

С този успех Байерн си върна преднината от шест точки на върха пред втория Борусия Дортмунд, докато Кьолн остават осми с 28 точки. В следващия кръг "баварците" гостуват на Херта Берлин, докато "козлите" гостуват на Бохум, но преди това приемат Хамбургер в мач от 1/8-финалите за Купата на Германия, където Байрен вече отпадна. 

КЛАСИРАНЕ В БУНДЕСЛИГАТА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Срещата стартира в спокойно темпо, като и двата тима разиграваха спокойно.

Байерн обаче удари още с първата си по-опасна атака в деветата минута. Гостите се пребориха за топката в средата на терена, а Роберт Левандовски тръгна с топка в крака и раздаде наляво за Томас Мюлер. Германският национал напредна отляво в половината на Кьолн, стигна до наказателното поле и пусна хубав пас за непокрития Левандовски. Полякът си спря отлично кълбото и с плътен усар с десиния крак не остави шансове на вратаря Марвин Швабе. Попадението обаче веднага беше отменено заради засада на нападателя, но системата ВАР показа, че такава няма и в край сметка голът беше зачетен - 0:1. 

Шампионите контролираха темпото, но не създаваха нови сериозни опасности пред вратата на домакините, но 25-ата минута стигнаха до втори гол. Отново гостите се пребориха за топката и Серж Гнабри подхвана контраатака, като комбинира с Джамал Мусиала, а след това топката стигна до Марсел Забитцер отляво. Австриецът центрира към Корентен Толисо на границата на наказателното поле, който направи ефектно двойно подаване с Мюлер, след което францудзинът нанесе мощен удар от въздуха и намери десния горен ъгъл на Швабе за 0:2.

"Баварците" имаха нова възможност за трето попадение в 28-ата минута. Гнабри центрира отдясно в наказателното поле, където Мюлер отклони с глава към далечната греда за Левандовски. Полякът свали за Мусиала, той пък отклони за Йосуа Кимих, който предостави топката на свободния Мюлер, но ударът му от  границата на вратараското поле беше спасен някакси от Швабе и резултатът остана непроменен. 

Домакините обаче натиснаха и имаха добър период, в който поставиха Байерн под напрежение, като дори стигнаха до гол, който обаче беше отменен в 32-ата минута задари засада. Ондрей Дуда изведе зад защитата на гостите Марк Ут, а нападателят преодоля Бенжамен Павар, след което с хубав изстрел не остави шансове на Мануел Нойер. 30-годишният Ут обаче беше в нередовна позиция и системата ВАР отмени попадението.  

Пет минути преди края на първата част Левандовски опита опасен и силен изстрел от дистанция, но стражът на домакините внимаваше и изби в ъглов удар.

До края на полувремето Кьолн се настани по-трайно в половината на Байерн и опита няколко опасни центрирания, които обаче не доведоха до желания резултат. 

Втората част стартира с опит за натиск за домакините, но Нойер не беше тестван сериозно.

За сметка на това, в 51-ата минута, Байерн можеше окончателно да реши срещата с трети гол. Мюлер даде изключителен извеждащ пас за Левандовски, който наредна към наказателното поле, но избяга малко вдясно, след което стреля, а вратарят Швабе излезе добре и блокира изстрела.

Шампионите решиха всично в двубоя в 62-ата минута, когато вкараха третото си попадение. Резервата Лерой Сане получи топката в половината на домакините, напредна добре и изведе по прекасен начин Левандвоски отяво в наказателното поле. Полякът имаше достатъчно време да овладее и да погледне към вратата, след което стреля покрай Швабе за 0:3.

Кьолн съзадде най-чистата си възможност за втората част в 69-ата минута, когато Антони Модест получи пред наказателното поле и комбинира с резервата Деян Любичич, който шутира силно, но Нойер показа класата си и изби. Последва центриране в наказателното поле отляво, където Модест стреля с глава, но над вратата в аут.

Домакините не се отказаха в търсене на почетното попадение и в 72-ата минута удариха греда. Ян Тилман центрира от ъглов удар в наказателното поле, където Тим Хюберс засече с глава, но топката се отби от напречната греда. 

Вечерта за Левандовски пък се превърна в още по-празнична, след като полякът оформи своя хеттрик в 74-ата минута. Отново Сане беше в основата на попадението, след като получи около центъра, напредна добре към наказателното поле и подаде за Левандовски, който без забавяне не сбърка отблизо, с което беше офрмен и крайния резултат от 0:4.

 До края на срещата Байерн контролираше темпото и не допусна Нойер да бъде пробит, с което записа и първи успех за 2022 година.


FT | КЬОЛН – БАЙЕРН МЮНХЕН  0:4

0:1 Роберт Левандовски 9'

0:2 Корентен Толисо 25'

0:3 Роберт Лeвандовски 62'

0:4 Роберт Левандовски 74'

Първа Бундеслига, 19-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

КЬОЛН (4-1-3-2): 20. Марвин Швабе - 2. Бено Шмиц, 15. Лука Килиан ж.к., 4. Тимо Хюберс, 14. Йонас Хектор (к) - 6. Салих Йозджан - 21. Луис Шваб, 18. Ондрей Дуда, 11. Флориан Кайнц - 13. Марк Ут, 27. Антони Модест 

Старши треньор: Щефен Баумгарт

БАЙЕРН МЮНХЕН (4-2-3-1): 1. Мануел Нойер (к) - 18. Марсел Забитцер, 4. Никлас Зюле, 5. Бенжамен Павар, 6. Йосуа Кимих - 24. Корентен Толисо, 22. Марк Рока - 42. Джамал Мусиала, 25. Томас Мюлер, 7. Серж Гнабри - 9. Роберт Левандовски 

Старши треньор: Юлиан Нагелсман


Главен съдия: Тобиас Велц, Германия

Стадион: „Райненергищадион“, Кьолн, Германия