Старши треньорът на Кьолн Щефен Баумгарт разкритикува негативното отношение, което трябва да търпят футболистите на германския национален отбор и каза, че страната остава сред основните фаворити за домакинството на Евро 2024, въпреки последните лоши резултати.

"Ние винаги ще играем важна роля в европейския футбол. Също така Също така вярвам, че можем да спечелим Европейското първенство по футбол. Но начинът, по който се отнасяме към нашите футболисти, трябва да се промени. Няма смисъл да ги обиждаме през цялото време", казва Баумгарт, цитиран от неделния вестник "Билд ам Зонтаг".

И също така разкритикува отношението към някои ветерани. Много медии и особено феновете в социалните мрежи се отнасят неуважително към футболистите, към националния отбор на Германия, често се стига до откровени подигравки и обиди. Повечето германски фенове не са доволни от липсата на резултати. На последните две Световни първенства Бундестима напуска още в предварителните групи, а на Евро 2021 бяха победени в първия кръг на елиминациите от Германия. И като се махне Световната титла от Бразилия през 2014-а година, последният голям трофей е чак през 1996-а.

"Нашето представяне на Световното първенство в Русия не беше толкова добро. След това изгонихме някои от най-добрите ни играчи. Тони Кроос, Томас Мюлер - изведнъж се оказаха, че не са достатъчно добри. Хърватските фенове буквално трепереха дали Лука Модрич е в добро състояние. За да да играе за страната си, защото той е герой. Ние разкъсваме нашите момчета всеки път", казва още наставникът на отбора от Бундеслигата.

Но и в момента воденият от Ханзи Флик състав не се представя достатъчно стабилно, като претърпя три поражения в последните си четири мача.

Запитан дали би обмислил да поеме работата в националния отбор след края на договора си с Кьолн през 2025 г., Баумгарт каза: „Ако трябва да съм честен, мисля, че Ханси Флик е добър треньор. В един момент някой друг ще го направи, ще стане треньор на Германия. А и в момента не се притеснявам за моята си работа./БТА