Изпълнителният комитет на Германската футболна лига проведе редовна среща, на която бе обсъдена настоящата ситуация с пандемията от коронавирус. От изявлението на DFL става ясно, че решението за отлагане на мачовете от Бундеслигата до 30-и април остава в сила, а евентуално подновяване на първенството ще се случи през май, като при необходимост мачовете ще се играят без зрители. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Германците са създали медицинска работна група, чиято задача е да изготви концепция за "медицинско оправдано възобновяване на мачове и тренировки". Първоначалните планове включват стриктно и независимо текстване на играчи и други членове на персонала, включително и непосредствено преди самите мачове. 

В допълнение, организационните мерки ще включват и дезинфекция на стадионите, като част от новите специфични процеси по организиране на мачовете, които ще бъдат формулирани под формата на стандартизирани мерки. 

Така, след като се намери здравословен и безопасен начин за провеждането на срещите, което най-вероятно ще бъде при затворени врата, сезонът ще продължи. 

Някои ръководители на клубове предлагат дори организиране на нов мини турнир, който да продължи 16 дни, за да може до 30-и юни да се завършат оставащите 82 мача в лигата, включително и полуфиналите и финала за Купата на Германия. 

За да се запази броят на хората по стадионите до 100, германската лига изготвя план, според който се ограничава броят на представители от всеки клуб - до 35, като това включва играчи и треньори. Останалите присъстващи на стадиона ще бъдат съдийският и хората, отговарящи за заснемането на срещите. Самите коментатори и репортери ще работят от телевизионното студио, като традиционните интервюта преди и след мача ще се извършват чрез дистанционна връзка. 

Друга част от забраната е футболистите да не лагеруват в хотели преди и след мачовете, за да ограничат по-нататъшното излагане на коронавирус.