Футболът трябва да получи специален статус от политиците по време на пандемията от коронавирус, тъй като възобновяването на мачовете при закрити врати може да допринесе за благосъстоянието на хората, това смята бившия футболист и ръководител в Бундеслигата Андреас Рети. Той пише в колонката си в списание "Кикер" днес, че феновете обикновено се мръщят, когато им кажат за мачове при затворени врати. Но сега това предложение може от зло да се превърне в нещо, "което хората очакват и го коментират".

Ретих е бивш управляващ директор на Германската футболна лига (DFL), а също така е работил в няколко клуба от Бундеслигата като Байер Леверкузен, Санкт Паули, Кьолн и Фрайбург.

"Тъй като няма прогнозно време, в което нормалният живот ще започне отново, ако се намалят ограниченията, то провеждането на "призрачни мачове без публика" може рязко да повиши благополучието на хората, като ги предпази от лоши мисли", заяви той.

Преди дни подобно мнение изрази и изпълнителния директор на Саутхемптън, който също смята, че футбол при закрити врата ще повдигне духа на хората.

Към момента германското първенство е спряно поне до 30 април, а правителствените ограничения важат за момента до 20 април.