Шалке започна подобаващо новия сезон в германския футбол. "Кралскосините" преодоляха без особени затруднения първия кръг на турнира за Купата на Германия, елиминирайки Швайнфурт като гости. 

Тимът е от Регионалната лига - Бавария, което е четвъртото ниво на местния футбол. Въпреки че оказаха сериозна съпротива, полуаматьорите не успяха да постигнат нещо различно от почетна загуба - 0:2. 

Набил Бенталеб от дузпа в средата на първата част и автогол на Адам Джабири четвърт час преди края донесоха успеха на представителя на Бундеслигата и той чака спокойно жребия за 1/16-финалите. 

Мачът започна в неособено високо темпо, а Шалке откри резултата при първата си опасна атака. В 24-та минута "кралскосините" получиха малко спорна дузпа, като изглеждаше, че техният играч падна леко в наказателното поле, но реферът беше непоколебим - дузпа. 

От 11-те метра Набил Бенталеб беше хладнокръвен и даде аванс на тима си. Той пречупи устрема на Швайнфурт, защото тимът трудно стигаше до интересни ситуации, а това е нормално с оглед класата на изпълнителите в двата отбора. 

Всичко в тази мач като интрига умря в 75-та минута. Тогава при едно разбъркване в полето на домакините топката рикошира в крака на Адам Джабири от техния състав и се озова леко щастливо в мрежата за 2:0. 

Този резултат се запази до края и Шалке преодоля първия кръг за Купата на Германия. Към него се присъедини и бившият член на Бундеслигата Дармщад, който елиминира новия член на Втора Бундеслига Магдебург с успех 1:0 като гост.