Кьолн срещу Шалке е една от класиките на Бундеслигата. Но този сезон двата тима можеха да се срещнат само за Купата на Германия, защото "козлите" изпаднаха във втория ешелон. И такава битка се случи, а "кралскосините" минаха през иглени уши, за да продължат напред в нея. 

По принцип никога не би било чак толкова учудващо Шалке да падне от Кьолн, но след като съперникът е във втора дивизия, гостите от Гелзенкирхен бяха длъжни да изковат успеха. И те го сториха, макар да имаха нужда от изпълнение на дузпи, за да го сторят. В редовното време и продълженията битката завърши 1:1, но при изпълненията от 11-те метра гостите показаха по-здрави нерви и продължават напред. 

Преди почивката двата тима предложиха отворен футбол с много положения. Доминик Дрекслер пропусна за Кьолн, докато Йевхен Коноплянка не успя да се разпише за гостите. Така се стигна до 43-та минута, когато домакините откриха. 

Тогава при една продължителна атака топката беше върната с един пас от Доминик Дрекслер за Джон Кордоба и той без забавяне стреля от границата на наказателното поле. След лек рикошет топката стана неспасяема за вратаря и се оплете в мрежата му за 1:0. 

След почивката обаче Шалке вдигна оборотите. Положенията се редуваха пред вратата на "козлите", но Набил Бенталеб и Бреел Емболо направиха куп пропуски. Все пак се стигна до изравняване. То дойде в самия край на мача. 

Тогава "кралскосините" получиха правото да изпълнят дузпа, а от 11-те метра Бенталеб беше безпощаден и прати мача в продължения. В тях не се случи нищо интересно и трябваше интригата да се разплете след изпълнения на дузпи. 

Марко Хогер изпусна още първата дузпа за Кьолн и всичко отиваше към успех на Шалке. Но в последния момент и Бенталеб, който беше точен в редовното време, изпусна дузпата си. Но друг от героите в редовното време - асистентът за Кьолн Доминик Дрекслер - пропусна, а след него Марк Ут се разписа за Шалке и всичко приключи след 6:5 при дузпите. Така тимът от елита е на 1/8-финалите.