Селекционерът на Германия Юлиан Нагелсман обяви състава си за UEFA EURO 2024. Младият специалист номинира 27 футболисти, като уточни, че един полеви играч ще отпадне. Той сподели, че се нуждае от четирима вратари по време на турнира, за да може да разпредели натоварването равномерно между тях на тренировките по време на турнира. 

"Като треньор трябва да се опитам да събера 26-те най-подходящи характери. Вярваме, че играчите изпълняват определената за тях роля по най-добрия възможен начин. В някои случаи направихме смели решения през март, които започнаха да влизат в сила през 10-те дни, които прекарахме заедно тогава. Имахме оценка и на работната атмосфера тогава от служители, които са били преди нас, и те споделиха, че това е била най-добрата работна атмосфера от дълго време. Затова направихме малки промени, спрямо повиканите през март. Доволни сме, че много от решенията през март проработиха и ни останаха само малки корекции", каза Нагелсман. 

Gulliver/GettyImages
13 снимки

Специалистът коментира и отсъствието на Матс Хумелс и Леон Горетцка от състава. "Проведох индивидуални разговори и с двамата. Много са разочаровани, разбираемо е. Имах проблеми с тези разговори преди, като клубен треньор. Не е хубаво и не ми харесваше. В крайна сметка трябва да взема решение в интерес на отбора. Опитах се да им обясня. Разбираемо е, че са тъжни. Разговорите не бяха лоши, но има и по-приятни в живота". 

"Джамал Мусиала и Лирой Сане няма да играят този уикенд срещу Хофенхайм. Ще видим дали Лирой ще може да присъства на всяка тренировка. В негово лице имаме изключително качество. Надявам се, че ще бъде готов. В постоянен контакт съм и с Джамал, нашият лекар и лекарят на Байерн", каза Нагелсман по отношение на контузиите на двамата. 

"Ролята на Томас Мюлер? Той има добра връзка с всички. Винаги е запален и иска да играе футбол. Има моменти при него, които са специални. Той се разбира с всички, говори от името на отбора и дава обратна връзка. Той не е просто "чичото с доброто настроение". Няма да е титуляр, но ще влиза от пейката и ще помага със своите качества", продължи селекционерът на Германия. 

Той говори и за целите на  UEFA EURO 2024. "Когато участваме в даден турнир, трябва да го спечелим. Мисля, че съставът е много добър, иначе не бих го съставил по този начин. Играхме много добре срещу Франция Разбира се, в крайна сметка е трудно да се предскаже как отборът ще се справи със ситуацията. Имам вярата, че можем да спечелим титлата".

"Разговори като този с Горетцка винаги са емоционални. Има различни хора, които реагират по различен начин. Някои хора не казват нищо по телефона, други искат точно обяснение. Боли ме да обяви такова решение. Нормално е да се появят емоции, но нямаше лоши чувства от двете страни", продължи по темата с халфа на Байерн.

"Когато прегърнеш Тони Кроос, го чувстваш като стомана. Той не иска почивка. Не искам играчи, които се нуждаят от поддръжка. Ще се постараем да управляваме натоварването на футболистите след този дълъг сезон, но като цяло той се намира в отлична форма. Ако Тони се умори, Паскал Грос е играч, който има много от неговите качества. Имаме и Александър Павлович - надявам се, че Тони ще му помогне за в бъдеще". 

"Като треньор, искам отборът ми да ме забавлява. Аз съм първият, който иска да спечели, но също така искам да кажа, че е било интересен мач. Като треньор смятах за ужасно да кажа, че сме спечелили, но е било скучен мач. Ще се опитаме да спечелим титлата, обещавам - но може и да отпаднем в някоя фаза на директните елиминации. Бих го счел за добро Европейско първенство, ако вдъхновим хората и всички, включително и аз, се идентицифират с отбора. Тогава бихме могли да определим турнира за добър, дори да не спечелим титлата", сподели още той и разкри, че титулярна двойка централни защитници ще са Антонио Рюдигер и Йонатан Та, ако са здрави.