Илия Груев е щастлив, че в Англия оценяват позицията му на терена и призна кого харесва най-много на своята позиция във футбола. Не е изненадващо, че това е Родри от Манчестър Сити.

Полузащитникът на Лийдс Юнайтед разказа за живота си на Острова в специално интервю за DIEMA SPORT 2.

„За моята позиция мисля, че в момента няма спор, че най-добър в света е Родри от Манчестър Сити. Просто според мен той има всичко, може да вкарва голове, може да защитава, винаги знае какво трябва да прави, ориентира се, знае в какво пространство трябва да се движи, кога да играе бавно, бързо и според мен човек само може да се учи във всеки мач от него“, заяви Груев.

Стилът на Илия Груев и раздаването му на терена е нещо, което прави впечатление на всички в Англия.

„Мисля, че на моята позиция трябва да си много отговорен, трябва да държиш позицията си много. В някои случаи и на мен ми се иска да се включа напред, но това не е моята задача. Просто трябва да съм много дисциплиниран и мисля, че знам точно какво да правя на тази позиция. Знам, че трябва да подам на съотборниците си, за да развием играта си. В Англия много ми харесва, че много хора оценяват тази позиция. В Германия беше по-малко това нещо, мисля, че и в България го оценяват по-малко. Ако някои види моята статистика ще каже „има само 1 асистенция и няма гол“. Но хората тук знаят, че това не е моята задача, че имам други неща, за които трябва да отговарям и мисля, че това се вижда. Например, в последните 12 мача сме допуснали 3 гола за първенство, което е нещо уникално. Това е моята задача, като притежаваме топката да подсигурявам и да не допускаме контраатаки и това са моите задачи и знам какво трябва да правя на терена“, добави Груев.

Разказа и за трудностите при смяната на Германия с Англия преди началото на сезона.

„Радвам се, че съм тук, чувствам се много добре, в момента имам много хубави резултати и върви прекрасно, така че мисля, че когато си футболист, ако нещата ти вървят добре, и като човек се чувстваш много добре. Ама в началото не беше толкова лесно, друга държава, нова култура, не ми беше много лесно, но мисля, че много бързо свикнах на новия футбол, на новите хора тук. Това беше много важно за мен и мисля, че това вече се вижда на терена“, разказа Груев.

Адаптацията на и извън терена се оказва предизвикателстов, но значението на организацията на клуба е било от огромно значение.

„Хубавото е че тук на базата имаме ядене, мисля, че това е много важно в съвременния футбол, хранителен режим, спане и такива неща. Хубавото е, че тук са на топ ниво, имаме всички неща, които ни трябват, имаме готвачи, които ни готвят всеки ден, мисля, че яденето е много добро и може да се сравнява в Германия, защото в спортния режим по цяла Европа хората имат горе-долу същия режим и това беше лесно по принцип“, добави националът на България.

Борбата за налагане в състава на Лийдс и доверието на Даниел Фарке са само част от темите в интервюто.

„Трябваше да чакам и да работя здраво, не ми беше лесно, защото в Бремен играех почти всеки мач играех, винаги отначало. Отиваш в друг отбор и се надяваш да можеш да играеш отначало, ама ми трябваше 2-3 месеца. Работих здраво и знаех, че трябва да чакам докато дойде шанс и като дойде шанс да го използвам и мисля, че си свърших работата.“

Груев сподели, че всеки би искал да играе във Висшата Лига, но преди това има доста работа. Физическото му състояние е от огромно значение, заради предстоящата програма в Чемпиъншип.

„Нормално е, да, мисля, че всеки иска да играе в това първенство. Близко сме вече, остават 9 мача и се надяваме да успеем да играем другата година във ВЛ. Първите 4 отбора се борим и всичко може да стане, знаем го това. В момента сме втори, но Ипсуич са само на точка зад нас и е много интересно. Ние знаем, че ако си свършим работата до края, тогава ще сме поне втори и тогава влизаш директно“, твърди Груев.

В интервюто играчът разказа за ролята на феновете за успехите на Лийдс Ю, разликите в мисленето и поведението на привържениците между Англия и Германия.

„Уникално чувство е, мисля, че сме единственият отбор, който все още не е падал вкъщи. Имаме май 12-13 победи и 4 равни вкъщи, което е перфектно. Много хубава атмосфера има. Феновете са коренно различни от Германия. Мисля, че феновете тук се наслаждават повече на футбола, на самия футбол, на хубавите акции на терена. в Германия повечето хора пеят, а в Англия не е така. Повече се радват на хубавите акции, като имаш хубав пас или като отборът разиграе топката добре и са коренно различни, но атмосферата е винаги уникална когато излизаме от тунела. Просто целият стадион пее заедно и наистина атмосферата е много хубава.

Аз живея малко извън Лийдс, така че това много често не се случва, но има тук-таме хора, които ме забелязват, често например като съм на летището и пътувам от Лийдс за някъде, хората се радват и са много любезни. Това е много хубаво чувство, да виждаш, че хората оценяват това, което правиш. И ето един пример, като бия корнерите всички викат името ми и това е наистина много хубаво чувство и виждам, че хората го оценяват това нещо“, каза Груев.

И естествено националът на България отдели внимание на фенклуба на Лийдс Ю у нас.

„Много се радвам, че има такъв голям фенклуб на Лийдс Юнайтед в България. Много хубаво нещо е. Аз съм българин и мисля, че хората много се радват, че най-после има българин в Лийдс в момента. Аз съм си българин, обичам много да играя за националния отбор на България. Това е просто нещо много хубаво. Аз не очаквах, че в България ще има такъв голям фенклуб на Лийдс Юнайтед, но ме зарадва много“, заяви Илия Груев.

Вижте цялото интервю във видеото, а темите свързани с националния отбор в първата част на интервюто.