Илкай Гюндоган съобщи, че е решил да сложи край на кариерата си в националния отбор на Германия след години на успешни изяви. В текста той изразява гордост от 82-те мача, които е изиграл за страната си, и най-вече от ролята си на капитан по време на домашното Европейско първенство миналото лято. Гюндоган споделя, че е започнал да усеща умора както физически, така и психически, и въпреки това остава верен фен на отбора. Той изразява увереност в бъдещето на националния отбор и благодари на всички, които са го подкрепяли през годините.

Ето какво написа играчът на Бундестима в социалната мрежа Х:

Скъпи футболна Германия,
След няколко седмици размисъл стигнах до решението да сложа край на кариерата си в националния отбор.

С гордост се връщам към 82 мача за родината си – брой, който никога не съм могъл да си представя, когато дебютирах за А-отбора през 2011 година.

Най-вълнуващият момент за мен беше огромната чест да водя отбора като капитан на нашето домашно Европейско първенство миналото лято! След всичките тези години, най-накрая успяхме да върнем гордостта на нацията – и това, че можех да допринеса за това, ме прави много щастлив.

Още преди турнира започнах да усещам умора както физически, така и психически, което ме накара да се замисля. Също така, натоварването от мачовете на клубно и национално ниво не става по-малко.

Ще остана верен фен на този национален отбор и се надявам, че можем да продължим възходящата си тенденция – и нищо не пречи да се наредим сред основните кандидати за титлата на Световното първенство през 2026 година. Имаме фантастичен треньор, страхотен отбор и чудесен отборен дух.

Благодаря на всички фенове, служители, треньори и съотборници, които ме подкрепяха през всичките тези години.

За мен беше чест!

Благодаря, Германия!

Ваш Илкай