Байерн Мюнхен победи Борусия Дортмунд с 3:1 на "Алианц Арена" в дербито на германския футбол. Серж Гнабри откри в 15-ата минута след много хубав удар от границата на наказателното поле, а Роберт Левандовски удвои в 34-ата. Емре Джан пък намали от дузпа в 52-ата минута, давайки капка надежда на вестфалци, че могат да извлекат нещо от срещата. Седем минути преди края на редовното време Джамал Мусиала отбеляза трето попадение и подпечата титлата на Байерн.

За първи път в историята "Дер Класикер" реши непосредствено съдбата на сребърната салатиера. След 31 изиграни срещи баварците са на върха със 75 точки, докато "жълто-черните" са на втора позиция с 63 пункта и три кръга преди края няма как да заличат пасива си. 

Gulliver/GettyImages
70 снимки


Още в началните минути Халанд опита да се отскубне от отбраната на баварците, но пасът от дълбочина към него бе неточен. В идентична ситуация се озова и Горетцка, но в наказателното поле на гостите. Халфът обаче нямаше възможност да стреля.

След четвърт час игра Кимих изпълни корнер вляво от вратата на Хитц. Отбраната пред стража не се намеси по най-добрия начин и топката се озова на границата на наказателното поле, където бе Гнабри. Крилото спря топката с бедрото си и с кинжален удар порази мрежата на гостите.

Десетина минути след попадението на Гнабри Брандт изведе Халанд на много добра позиция, но ударът на норвежеца с по-слабия му десен крак мина вдясно от вратата на Байерн.

Малко след пропуска на тарана на Борусия, колегата му от Байерн - Роберт Левандовски, опита пас в коридор към спринтиращия Коман. Там дойде намесата на Мариус Волф, който обаче поднесе топката на тепсия за Гнабри, а фланговият футболист я прати във вратата на "жълто-черните" за втори път. След видео преглед обаче второто попадение на бившия играч на Арсенал не бе зачетено.

Няколко минути по-късно обаче прошка нямаше - Загаду даде много спорен пас и Кимих отне. Топката се озова в Мюлер, който веднага пренасочи към Левандовски, а полякът от чиста позиция не сбърка за 2:0.

В началото на втората част Кимих не прецени добре една ситуация и влезе изключително грубо в гръб на Марко Ройс в собственото си наказателно поле. Главният арбитър Даниел Циберт не се поколеба и отсъди дузпа, а Емре Джан реализира без проблем.

120 секунди след попадението на Дортмунд Халанд изведе на стрелкова позиция Ройс, но топката избяга встрани от противниковата врата и ударът на капитана на гостите бе отразен от Нойер. Още две минути по-късно огледална на предишната комбинация изведе Ройс на добра позиция. Решителна намеса на Ернандес в последния момент осуети изстрел на 11-ката от чиста позиция.

Циберт подмина спорна ситуация за втора дузпа за Борусия в 59-ата минута, когато Павар влезе в единоборство с Белингам. Десет минути преди края Халанд се отскубна от защитата на Байерн и стреля в близкия ъгъл, но Нойер бе на мястото си и отрази в ъглов удар.

В 83-ата минута Байерн нанесе съкрушителиня си удар. Мусиала напредна отляво и стреля, но Хитц отрази. След спасяването се получи истински карамбол в наказателното поле на "жълто-черните", при който печеливш отново се оказа младият халф, който от втори опит прониза мрежата на гостите.


FT / Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 3:1

1:0 Серж Гнабри 15`

2:0 Роберт Левандовски 34`

2:1 Емре Джан 52` (д)

3:1 Джамал Мусиала 83`

Байерн Мюнхен: Мануел Нойер, Бенжамен Павар, Дайо Упамекано, Люка Ернадес, Алфонсо Дейвис, Йозуа Кимих(90+3` - Никлас Зюле), Леон Горетцка, Кингсли Коман(82` - Лирой Сане), Томас Мюлер(82` - Марсел Сабитцер), Серж Гнабри(63` - Джамал Мусиала), Роберт Левандовски(90+3` - Eрик Максим Чупо-Мотинг)

Наставник: Юлиан Нагелсман

Борусия Дортмунд: Марвин Хитц, Рафаел Гереро, Дан-Аксел Загаду, Мануел Аканджи, Мариус Волф(88` - Юсуфа Мукоко), Емре Джан(жк), Джуд Белингам, Рейниер(67` - Джейми Гитенс), Юлиан Брандт, Марко Ройс, Ерлинг Халанд(87` - Феликс Паслак)

Наставник: Марко Розе(жк)