Всички клубове в Германия ще са готови за подновяването на сезона, обяви президентът на местната Футболна лига Кристиан Зайферт. Планираната дата за това е 9 май, но това все още не е официално, защото всичко зависи от държавните власти на фона на битката с коронавируса. 

getty images
37 снимки

"Бундеслигата е готова да поднови мачовете на 9 май, но немската лига не взима решенията, правителството трябва да вземе решението, кога това ще бъде възможно. Шампионатът е прекъснат до 30 април, да започнем да играем в първите дни на май е нереално. Но ние ще сме готови за 9 май или по-късно, когато получим сигнал", коментира Зайферт.

Той отговори и на обвиненията, че футболът в Германия се ползва с привилегии, след като се прави всичко възможно за рестарта му. Планът е всички футболисти, треньори, съдиите, служители и др. да бъдат тествани за COVID-19 през три дни. Това означава, че ще са нужни около 20 000 теста до края на сезона. Някои смятат, че това е разхищение на фона на нуждата от тестове за останалото население.  

"Не искаме да сме с някакъв специален статут. Според този план не бихме използвали дори 0,4 % от капацитета в страната. Но ако в някакъв момент вече няма достатъчно тестове в страната, то спираме с мачовете“, категоричен беше Зайферт.

Хубавата новина за клубовете е, че всички медийни партньори без един са се съгласили да изплатят дължимите до 30 юни пари от ТВ права на всичките 36 клуба от Първа и Втора Бундеслига.