Утре началниците на футбола в Германия вероятно ще обявят планове Бундеслигата да бъде подновена на 9 май с двубои пред празни трибуни.

Местното правителство поетапно започна да отслабва мерките в страната, а възобновяването на шампионата, който бе спрян на 13 март, ще се отрази позитивно на морала на Германия. По този начин Бундеслигата ще стане първото голямо европейско първенство, в което отново се играят мачове.

Големите струпвания на хора са забранени в Германия до края на август. Страната има по-голяма възможност за тестване от другите европейски страни. Така футболистите могат да бъдат проверявани редовно. Отборите тренират от 3 седмици, макар и на малки групи, спазвайки мерки за физическо дистанциране.

Футболната лига утре ще обсъди детайлите по евентуалното възобновяване на видеоконференция заедно с клубовете от елита. Крайното разрешение може да бъде дадено от канцлера - Ангела Меркер и местните управници на среща, която ще се състои на 30 април.

Лигата иска сезонът да бъде завършен до края юни, за да се подсигури следващото плащане за телевизионните права, което е на стойност от около 300 милиона евро. Тези средства може да са жизненоважни за някои от клубовете. В 13 от 36 отбора в първите 2 дивизии на Германия признаха, че са на ръба.

На стадионите ще бъдат пускани само футболисти, щабове, стюарди, медии и съдии.

Ще са нужни около 20 хиляди теста за играчи и треньори, за да бъдат изиграни оставащите срещи. Германия има капацитет да прави по 550 хиляди теста на седмица.

От германския федерален институт за контрол и превенция на инфекциозните болести "Роберт Кох" изразиха съмнения.