Неутралните фенове на Бундеслигата могат да са много доволни, защото титлата в първенството ще бъде решена в последния кръг! Това стана факт, след като в мач от предпоследния 33-ия кръг Байерн Мюнхен не успя да победи РБ Лайпциг. Мачът на „Ред Бул Арена” завърши 0:0 и така баварците пропуснаха първия си мачбол за титлата. При успех Байерн щеше да узакони поредната си титла. Сега обаче всичко ще се реши след седмица, тъй като в същото време Борусия Дортмунд победи Фортуна Дюселдорф с 3:2. И „жълто-черните” имаха проблеми, но в крайна сметка успяха да намалят пасива си спрямо лидера на 2 точки.

В последния кръг Байерн приема тазгодишния евробоец на Германия Айнтрахт Франкфурт в Мюнхен. В същото време пък Дортмунд гостува на Борусия Мьонхенгладбах, където ще трябва да победи, а в същото време да се надява на супер сензация на „Алианц Арена” и загуба на баварците. И равенство би свършило работа на Байерн, тъй като тимът на Нико Ковач има и много по-добра голова разлика.

В Лайпциг двата отбора направиха генерална репетиция за предстоящия помежду им финал за Купата на Германия в Берлин. В нея Байерн бе по-активният отбор, който доста по-често застрашаваше противниковата врата. Това обаче така и не доведе до гол или поне до такъв, признат от съдиите.

След няколко пропуска на Серж Гнабри през първото полувреме, най-интересният момент дойде в самото начало на втората част. Тогава след центриране на Дейвид Алаба топката бе много неумело изчистена, от което се възползва Леон Горецка. Германският национал реализира с акробатичен ножичен удар от движение, но попадението бе отменено заради засада при атаката.

В края на мача в търсене на гола в игра влязоха и ветераните Франк Рибери и Ариен Робен, но и това не доведе до скъпоценното попадение. Гулаши спаси опасен удар на французина в 83-ата минута, а в 88-ата Роберт Левандовски стреля покрай вратата при пряк свободен удар.

И докато Байерн ще играе на живот и смърт в последния кръг, то Лайпциг доиграва сезона в Бундеслигата с поглед към следващия мач с баварците, който може да донесе най-големия успех в историята на РБ. Тимът ще завърши на трето място в класирането като е с 66 точки, на 6 зад Дортмунд и на 11 пред четвъртия Борусия Мьонхенгладбах.

В същото време в Дортмунд домакините нямаха никак лесен мач и трябваше да се трудят много, за да стигнат до успеха.

В 20-ата минута Доди Лукебакио вкара за Фортуна, но попадението не бе зачетено заради засада. „Жълто-черните” пък откриха в края на първото полувреме, когато Кристиан Пулишич засече с глава центриране на Томас Дилейни.

Дюселдорф изравни само 2 минути след подновяването на играта, когато Оливер Финк бе точен също с глава. Радостта обаче трая кратко, тъй като 6 минути по-късно отново Борусия бе напред. Ударът на Марио Гьотце бе блокиран, но топката се върна към Дилейни, който намери пространство и отправи топката в долния ляв ъгъл.

Интересните моменти продължиха като 5 минути по-късно Фортуна получи дузпа. Зад топката застана голмайсторът на тима Лукебакио, който обаче не уцели очертанията на вратата, с което пропусна да изравни резултата.

В края на мача гостите останаха и с човек по-малко заради директен червен картон на Адам Боджек. В добавеното време Гьотце успокои нещата с трети гол, но все пак остана време и за още един гол на домакините, дело на Давид Ковнацки.

Фортуна е на 11-о място с 41 точки като в последния кръг евентуално може да се пребори за 10-ата позиция, която с 43 точки заема Херта Берлин.