Кьолн започна по великолепен начин 2018 г. Последният в класирането на Бундеслигата записа важна победа в каузата си да спаси кожата, като в жертва падна силният отбор на Борусия Мьонхенгладбах. 

На свой терен "козлите" надделяха с 2:1, а победното попадение дойде и с последния изстрел в мача. Големият герой беше Симон Тероде, който донесе трите точки. Преди това Фредерик Сьоренсен беше открил за домакините, а Рафиня беше изравнил, за да остане драмата за последните секунди.  

Мачът започна равностойно, като в началните минути имаше малко положения. Най-чистото от тях беше за Кристоф Крамер от гостите, но ударът му в 18-та минута мина малко над вратата и топката не се оплете в мрежата. 

Домакините атакуваха по-рядко, но при една от първите си сериозни възможности поведоха. Това се случи в 34-та минута, когато Милош Йоич центрира перфектно от пряк свободен удар и изскочилият зад защитата Фредерик Сьоренсен с глава прониза мрежата отблизо за 1:0. 

До почивката имаше малко ситуации, като точно преди последния съдийски сигнал Патрик Херман не можа да намери целта и да изравни за Борусия. Така първата част приключи с гол аванс за Кьолн. 

След подновяването на играта гостите тръгнаха в търсене на изравняването. Ларс Щиндъл направи един пропуск, преди да се стигне до 70-та минута, когато резултатът беше изравнен след поредното безумие в защитата на "козлите". 

Тогава първо Патрик Херман се озова сам срещу вратаря, но изстрелът му беше избит. Последва добавка на Рафиня, но и тя не намери целта и чак при третата възможност се сигна до точен удар във вратата, дело на Рафиня с помощта и на горната греда. И в трите случая защитата на "козлите" гледаше безучастно. 

До края на мача и двата тима имаха възможности да отбележат и да си тръгнат с трите точки, но не бяха точни. Кристиян Клеменс пропусна за домакините, а Патрик Херман и Йонас Хофман пропиляха шансовете за Борусия. 

Всичко вървеше към може би заслужено равенство, преди в последната възможна секунда Симон Тероде да реализира победното попадение за Кьолн и да хвърли в екстаз феновете на последния в класирането на Бундеслигата. 

Така след тази развръзка "козлите" имат вече 9 точки в актива си, но продължават да са далеч от спасителния бряг. Делят ги цели 7 точки от зоната поне за баражи, където сега е Вердер. Мьонхенгладбах е шести с 28 точки, колкото обаче има и четвъртият Борусия Дортмунд.