Бившото величие в германския футбол Хамбургер отново се измъкна в последния възможен момент от чистилището на плейаутите за оцеляване. Северняците победиха с 2:1 прекия си конкурент в битката за оцеляване Волфсбург с гол в самия край и си гарантираха позицията в Бундеслигата. 

"Вълците" поведоха чрез Робин Кнохе в средата на първата част, но Филип Костич набързо изравни. В последната минута Джанлука Валдшмит направи пълния обрат и спаси тима си от баражите и прати там именно гостите от Волфсбург. 

Залогът в този мач беше огромен и за двата тима, но въпреки това интересните ситуации се редуваха от самото начало. Гостите имаха два страхотни шанса да отбележат в първите минути, но Марио Гомес и Якуб Блашчиковски направиха страхотни пропуски. 

Но постоянството на Волфсбург направиха необходимото и откриха резултата в 23-та минута. Тогава след поредица центрирания Себастиан Юнг центрира перфектно и сложи топката на главата на Робин Кнохе и той откри резултата в полза на гостите. 

Отговорът на Хамбургер обаче беше изключително бърз. В 32-та минута Люис Холтби с прекрасен пас намери Филип Костич зад защитата и той с точен удар покрай вратаря направи 1:1. 

В следващите минути "вълците" имаха интересни възможности за попадение, но Юнус Мали пропусна преди почивката, а след нея Виейриня и Марио Гомес пропуснаха да се разпишат. И тези пропуски бяха наказани по най-болезнения начин. 

В 89-та минута авторът на първия гол Костич се превърна в асистент и по страхотен начин намери Джанлука Валдшмит и той от близка дистанция с глава се разписа за 2:1 в полза на Хамбургер, хвърляйки в екстаз трибуните. 

След този развой Хамбургер събра 38 точки и изплува над опасната зона. Там остана Волфсбург с една по-малко, с равен актив с Майнц, но с по-лоша голова разлика от тима на Тодор Неделев. 

Майнц иначе загуби гостуването си на Кьолн с 0:2, но имаше достатъчно добра голова разлика, за да не трепери в този двубой. Много важен в битката за избягване на плейаута беше двубоят между Хофенхайм и Аугсбург.

Тази битка завърши без голове и така баварците взеха необходимата им точка, за да оцелеят и така Волфсбург ще играе бараж за оцеляване, вероятно срещу Айнтрахт Брауншвайг, който по всичко личи ще завърши трети във Втора Бундеслига. 

Всички резултати от последния кръг в Бундеслигата: 

Мьонхенгладбах - Дармщад 2:2

Байерн - Фрайбург 4:1

Дортмунд - Вердер 4:3

Айнтрахт - РБ Лайпциг 2:2

Кьолн - Майнц 2:0

Хамбургер - Волфсбург 2:1

Херта - Леверкузен 2:6

Хофенхайм - Аугсбург 0:0

Инголщад - Шалке 1:1