Единственият отбор, играл във всеки сезон от Бундеслигата - Хамбургер, продължава да драпа към спасението. Северняците взеха важна победа като гости над прекия съперник в битката за оцеляване Волфсбург, но продължават да са в опасната зона. 

Въпреки това, след успеха им с 3:1, последните два двубоя от сезона ще предложат невероятна интрига и феновете им ще се надяват, че часовникът на "Фолкспарк щадион" ще продължи да отброява времето от първия им мач в елита. 

Боби Ууд и Люис Холтби нанесоха две бързи крошета на "вълците" в края на първото полувреме, преди Йосип Брекало да намали в края. В последните секунди на мача Джан-Лука Валдшмит направи добавка след дузпа и оформи крайния резултат, подпечатвайки трите точки за тима си. 

Мачът започна двуостро, като и двата тима атакуваха опасно, а първото чисто положение беше за Шпортферайн. То дойде в 8-та минута, когато удар на Боби Ууд мина до гредата. Малко след това Пол Верхег отговори с прекрасен пас за Ренато Щефен, който отвори шанс за Волфсбург, но ударът на последния също не намери целта. 

Така се стигна до развръзката в края на полувремето. В 42-та минута Джошуа Гилавоги с нескопосано отиграване просна Тацуя Ито на земята в наказателното поле - безспорна дузпа. От 11-те метра Боби Ууд опъна мрежата за 1:0. 

Само три минути по-късно, в продължението на първата част, Хамбургер нанесе и втори удар. Тацуя Ито нахлу по фланга и качи топката на главата на Люис Холтби, който я прати в далечния ъгъл на вратаря - 2:0. Така почивката дойде при два чисти гола аванс на гостите. 

След подновяването на играта домакините се хвърлиха бясно напред. Максимилиан Арнолд направи няколко непростими пропуска, преди Филип Костич да има възможността да реши всичко за Хамбургер в този мач. Неговият удар в 72-та минута беше отразен от вратаря от невероятна ситуация и статуквото се запази. 

Интригата се върна с пълна сила в 78-та минута, когато Йосип Брекало стреля неособено силно от пряк свободен удар, вратарят Юлиан Полерсбек не помръдна от мястото си и топката отиде точно пред ръката му, но той някак я пропусна под нея - 1:2. 

Това направи доста напечени последните минути. И макар домакините да натискаха повече, гостите изпуснаха по-чистите положения. Бакери Джата изпусна два невероятни шанса, преди Хамбургер да получи втора дузпа в 93-та минута заради нарушение на Ричардли Базур.

Филип Костич я би, но вратарят изби. При добавката обаче Джан-Лука Валдшмит беше на точното място и направи добавката, с която оформи крайното 3:1. Така Хамбургер събра 28 точки на предпоследното място и е само на две от спасението. 

 Тъга обаче обхвана феновете на друг от традиционните германски отбори Кьолн. "Козлите" пак отпаднаха от елита, след като не успяха да вземат задължителната победа над Фрайбург в гостуването си. Те паднаха с 2:3 и от новия сезон пак ще са във Втора Бундеслига. 

Нилс Петерсен откри за домакините в 14-та минута, а Кристиан Гюнтер изпусна дузпа за тях в 23-та. Петерсен вкара втория си гол в мача в 53-та минута и победата изглеждаше сигурна, но Кьолн се съвзе. 

Леонардо Бетанкур наниза два гола в 82-та и 87-та минути, за да изравни резултата, но Лукас Холер в последната минута на продължението оформи победата за Фрайбург. Та Кьолн изпадна със своите 22 точки, а домакините почти се спасиха със своите 33 точки. 

Резултати от ранните мачове в Германия в събота: 

Байерн - Айнтрахт 4:1

Фрайбург - Кьолн 3:2

Херта - Аугсбург 2:2

Шалке - Борусия Мьонхенгладбах 1:1

Волфсбург - Хамбургер 1:3