Един от символите на Бундеслигата - часовникът на стадиона на Хамбургер, който отброява времето, откакто отборът е в елита, изглежда още малко ще продължи хода си. Защото северняците запазиха надежди да се спасят след победа над пряк съперник в борбата. 

На своя "Фолкспаркщадион" момчетата на Кристиан Тиц надделяха с 1:0 над десетима от съперника и запазиха интригата на дъното и за последните три кръга. Но спасителният бряг все още изглежда доста далеч. 

Големият герой за домакините беше бившият национал Люис Холтби. Той реализира единственото попадение малко след почивката, а Чаглар Союнджу от Фрайбург беше изгонен в 71-та минута, за да усложни още повече задачата на тима си. 

Първата част на мача беше за гостите, които само по чудо не успяха да поведат. След равностойни начални минути, играчите на Фрайбург се развихриха към края на частта. Те пропиляха три стопроцентови положения между 37-та и 42-та минути. 

Първо Яник Хаберер стреля опасно, но вратарят изби. При добавката Тим Клайндийнст беше близо до попадението, но Юлиан Полерсбек пак се намеси великолепно и предотврати попадението в мрежата си. 

Голмайсторът на Фрайбург Нилс Петерсен можеше да открие в 42-та минута, но от близка дистанция не стреля особено силно и това позволи на Полерсбек пак да се превърне в герой и да опази вратата си. Така почивката дойде при нулево равенство. 

Малко след подновяването на играта дойде и моментът, който реши мача. В 54-та минута защитата на Фрайбург на два пъти сбърка при чистенето на топката пред наказателното поле, Люис Холтби овладя и преодоля с доста късмет трима защитници и в крайна сметка с хубав удар преодоля вратаря за 1:0. 

Последваха равностойни минути, като домакините се опитваха да опазят крехкия си аванс. И задачата им беше улеснена в 71-та минута, когато гостите останаха само десетима на терена след втория жълт картон на Чаглар Союнджу. 

В края на мача удар и на Филип Костич от Хамбургер беше спасен, за да приключи мачът при гол аванс на домакините и всички на "Фолкспаркщадион" да избухнат в радост, макар да има още много висока планина за изкачване по пътя към спасението. 

След тази развръзка Хамбургер събра 25 точки на предпоследното място, докато Фрайбург е с 30 на позицията за баража за оцеляване. С такъв актив са още Майнц и Волфсбург, които обаче са над чертата. 

Резултатите от ранните мачове от Бундеслигата: 

Айнтрахт - Херта 0:3

Хамбургер - Фрайбург 1:0

Хановер - Байерн 0:3

РБ Лайпциг - Хофенхайм 2:5

Щутгарт - Вердер 2:0