Изпълнителният директор на Байерн и легенда на германския футбол Оливер Кан заяви категоричната си позиция, че не приема влизането на олигарси и цели правителства на държави в клубовете. В изявление пред бизнес-издание в Германия той изключва подобен сценарий за Байерн.

"Олигарсите определено нямат роля в нашето бъдеще. Никога не са имали и никога няма да имат", заяви Кан в днешното издание на бизнес-списанието vbw-Unternehmermagazin.

"А и олигарх не е точната дума, която описва какво се случва в света на футбола. Става дума за цели държави, които притежават акции на клубове, както Саудитска Арабия в Нюкасъл или Катар в Пари Сен Жермен. Байерн се бори не само срещу бюджетите на олигарси, но и срещу цели държави", казва още бившият вратар.

Германските клубове имат право да привличат инвеститори, но не и да нарушават правилото 50+1, което ограничава пълните поглъщания на клубовете от компании. Според въпросното правило членовете на всеки отбор, обединени в Общо събрание, трябва да притежават 50 процента и 1 от акциите на клуба. Изключенията са много редки и са възможни единствено при над 10-годишен ангажимент на компания към клуб.

Бившият капитан на Бундестима и Байерн добави, че и най-доброто финансово състояние, осигурено от богати компании или хора, не помага, ако отборът не спечели на терена. И също така, че цялата клубна стратегия не може да бъде поставена под въпрос, ако загуби мач или бъде елиминиран от състезание. Така клубовете са независими от парите на богаташите и си остават преди всичко футболни клубове, а не компании за огромни печалби.

Той също така се надява, че Байерн ще остане конкурентоспособен в международен план благодарение на новата система за финансова устойчивост, която ще бъде въведена от 2024-а година. Въпросната система ограничава инвестициите и ограничава тавана на заплатите въз основа на доходите на клуба.

Вратарят също така добави, че ще останат "конкурентоспособни с нашите средства, които също са много силни. Но за да сме силни, нарушенията на другите трябва да се санкционират своевременно. Ако се прави само с половин уста, доверието във футбола ще бъде за всички частично".