Селекционерът на Германия Йоаким Льов даде пространно интервю за „Билд“, в което говори за настоящето и бъдещето на Бундестима, и своите планове за предстоящия път.

Жозе Моуриньо даде прогноза за финал Испания – Германия...

- Така ли? Твърде рано е според мен, изиграли сме само по два мача. Гледах Испания срещу Ирландия, играха доста добре.

Оставихте на пейката двама от водещите си играчи – Мирослав Клозе и Пет Мертезакер – трудно ли беше това решение?

- Разбира се, че не бе лесно. Мога да разбера и ако те се чувстват недоволни или разочаровани. Но и двамата не показват такова нещо в тренировките, напротив – много са концентрирани. Те още са лидери на отбора. В съблекалнята всеки надъхва другия.

Смятат, че рядко се среща национален треньор като вас. Възможно ли е Бундестимът да съществува и без Льов?

- Да, ще дойде друг.

Може да продължите като клубен треньор?

- Бих могъл да работя отново в клуб. Но това не е причина националният треньор да не продължи да се казва Йоаким Льов и тепърва.

Какво следва от това?

- Идва момент в който и двете страни се нуждаят от промяна. Промени трябва да се правят понякога. Някой ден ще дойде друг човек, с нови идеи, нова мотивация. И за мен важи това, някой ден може да се нуждая от ново предизвикателство.

Кога ще стане това?

- Не знам. Но мисля, че ще съм способен да позная точния момент. Искам, когато дойде той, да оставя нещо хубаво зад себе си. След Евро 2012 ще имам само още една цел – Световното през 2014-та.

Дойде ли краят на развитието на този отбор?

- След Световното пред 2010-та, ние можем да се борим с всеки отбор в света. Доказахме, че можем да печелим, дори когато не сме в оптимална форма. Гордея се с момчетата си.

Дотолкова, че чак танцувахте след победата над Холандия...?

- Аз дори не си спомням този момент, но после се видях на снимките и се посмях. Не съм голям танцьор иначе...