Борбата за Евро 2008 навлиза в най-горещата си фаза. През следващите няколко седмици всикчи национали ще отпътуват за своите родини, за да защитават цветовете на страните си по пътя към Австрия и Швейцария. Тази сутрин националният селекционер на Германия Йоахим Льов обяви групата си футболсти, на които ще разчита за евроквалификацията срещу Уелс в Кардиф на 8-и септември и за приятелската среща с Румъния в Кьолн на 12-и септвмври.

Сред повиканите от треньора играчи е и халфът на Хамбургер – Пиотр Троковски. Както е известно, германският клуб е съперник на Литекс в турнира за Купата на УЕФА. Троковски може да се надява да облече фланелката на Бундестима за шести път в своята кариера. Заедно с него още единайсет футболисти с червени панталонки ще напуснат за кратко северния немски град, но разбира се след изключително важния двубой с Байерн в неделя.

На 12-и септември Венсан Компани ще се изправи заедно с белгийския национален отбор срещу Казахстан. Мисо Бречко ще носи словенския екип в мачовете срещу Люксембург и Беларус. Чешкият национален отбор, с Давид Яролим в редиците си, играе срещу Сан Марино и Ирландия. Ивица Олич очаква избора на хърватския селекционер и вероятно ще пътува за Андора на 12-и. „Оранжевото” трио в лицето на Рафаел ван дер Ваарт, Йорис Матийсен и Найджъл де Йонг пък ще се изправи срещу българския национален отбор на 8-и септември в холандската столица Амстердам. Четири дни по-късно гостува на Албания в Тирана.

Извън Европа също ще се проведат много контроли. Ги Демел и неговите съотборници в националния на Кот Д’Ивоар ще гостуват в приятелски мач на Габон. Тимоти Атуба пътува към Малабо, за да представя Камерун в проверка срещу формацията на Екваториална Гвинея (09.09.07). Мохамед Зидан ще играе за Египет в контролната среща с Бурунди (09.09.07). За най-далече заминава Паоло Гереро, който ще се пробва с националния на Перу срещу Колумбия (08.09.07) и Боливия (12.09.07).

Освен Троковски още двама футболисти на Хамбургер ще представят Бундестима, само че в младежката формация до 20 години. Треньорът на младежите Франк Енгел избра Енис Бен-Хатира и Сидни Сам в своята група за двубоя с Австрия на 5-и септември в Кауфбойрен. Дуото Хатира-Сам се представи изключително обещаващо за националния до 19 години, а сега ще дебютира и при по-големите. Себастиан Лангкамп е третият играч на Хамбургер, повикан от Енгел. Голмайсторът при разгромната победа с 4:0 над Хонвед Будеща в срещата реванш от третия предварителен кръг на УЕФА – Максим Чоупо-Мотинг ще играе за младежите до 19 години в мачовете срещу Холандия и Уелс (съответно на 7-и и 11-и септември).

„Това е едно страхотно потвърждение за качествата на момчетата и нашата добре свършена работа”, радва се спортният шеф на Хамбургер Дитмар Байердорфер.