Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър изпълни старо свое обещание и ще присъства на мач от Бундеслигата. Бившият американски политик е роден през 1923 година в германския град Фюрт, но през 1938 година при идването на нацистите на власт цялото му семейство емигрира в Лондон, а след това и в Америка.

Кисинджър твърди, че винаги е бил фен на местния клуб Гройтер Фюрт, а архивите показват, че като юноша е бил селектиран в един от отборите при подрастващите. В последните години той беше приет за почетен член на клуба.

89-годишният бивш американски политик и писател даде обещание преди години, че ако някой ден Гройтер Фюрт влезе в Бундеслигата, той на всяка цена ще отиде да ги гледа.

Политикът пропусна поражението с 0:3 у дома на старта от Байерн Мюнхен, но със сигурност ще бъде утре на трибуните на Тиволи Арена за мача с Шалке 04.

Кисинджър, който заяви, че ще даде пресконференция преди срещата, е цитиран да казва от германските медии: „Аз съм истински фен. Наслаждавам се на футбола и за мене тази игра е част от живота ми“.

Президентът на Гройтер Фюрт Хелмут Хак очаква с нетърпение посещението на забележителния гост утре. „Той е чудесна личност и нашият най-голям посланик по света“.

Самият Хенри Кисинджър има сериозна заслуга и за развитието на футбола в САЩ, тъй като беше една от основните фигури в организационния комитет на Световното първенство през 1994 година.