По принцип контролните срещи са важна част от подготовката за новия сезон и отборите се отнасят подобаващо към тях. Има обаче и изключения, които водят  до недоволство.

В края на своя лагер в Зеефелд РБ Лайпциг изигра контрола с английския Хъдърсфийлд, загубена с 0:3. Муние, Диакаби и Билинг реализираха головете за отбора от Премиършип, но след мача и двамата треньори бяха изнервени от случилото се.

"Искаше ми се РБ да излезе с по-силен състав срещу нас", заяви мениджърът на Хъдърсфийлд Дейвид Вагнер след края. "Беше ни ясно, че Лайпциг няма да излезе с най-добрите си играчи."

Само 24 часа след реванша в Лига Европа с Хекен (1:1) действително бе ясно, че Ралф Рангник ще даде почивка на игралите във въпросния дубой.

В титулярния състав с Хъдърсфийлд имаше четирима футболисти от тима до 19 години, както и игралите на Световното Юсуф Поулсен и Тимо Вернер, които обаче започнаха подготовка преди едва седмица.

"Уговорихме мача преди 2 месеца. Но при тези условия този мач нямаше смисъл. По-добре да бяхме тренирали", заяви чистосърдечно Рангник.

Той обясни, че още по обяд е пожелал контролата да бъде отменена. Вагнер обаче не е разбрал такова нещо. "Чувам го за първи път. Лайпциг искаше непременно да играе, иначе щяхме да имаме други варианти!"